Форми за разсад - употреба, ползи и избор

13.05.2024
2024-05-13 00:00:00

Изображения: Pixabay.com

Вероятно вече сте започнали подготовката си за производството на разсад. Оглеждате и проучвате нови сортове, преценявате какво и колко да засеете и т.н. Ще ви напомним да помислите и за формите за разсад.

Защо да ги използваме?

Те са удобни, компактни, не заемат място и се пренасят лесно.

Освен това решават един много често срещан проблем, а именно гъстото засяване на семената. Понякога, увлечени в желанието си да отгледаме разнообразни сортове, допускаме грешката да засеем твърде много семена. 

В резултат растенията се развиват неравномерно, стават прекалено тънки и високи в търсенето на светлина, а и често боледуват. Използвайки  формите за разсад  ще осигурите нужното пространство на всяко растение и равни условия, за да се развива разсадът Ви равномерно. 

Формите, комбинирани с подложна тава, ще ви помогнат да решите и въпроса с поливането. Поддържането на оптимална влажност на почвата е много важно за развитието на разсада.

Предлагаме изключително разнообразие от форми за разсад – както като брой гнезда, така и като форма и дълбочина. За някои зеленчуци които развиват по-дълги корени са подходящи дълбоките форми, за други плитките. 

Семената на някои зеленчуци е за предпочитане да се засеят в кръгли, други в четвъртити форми. При нас ще намерите разнообразие от форми за разсад, за да изберете най-доброто за Вашите млади растения. 

Какви форми за разсад да изберем?

На първо място ще обърнем внимание на материала, от който са изработени. Може да изберете пластмасови или от торф. Пластмасата се поддържа по-лесно и се използва многократно. 

Ние Ви препоръчваме торфените саксийки. Те са са екологични и не замърсяват околната среда. Но безспорно най-голямото им предимство е, че могат да се засяват растенията директно с тях в почвата, като постепенно се разграждат и така обогатяват почвата. 

Това е от изключително значение за разсадите на такива зеленчуци като пипера, чиито корени са много деликатни и могат да се увредят при пресаждане. 

Освен това, тъй като растенията не търпят стрес при пресаждане, те се развиват много по-добре, по-здрави и устойчиви са по време на цялата вегетация. 

Форма на гнездата

Друг важен момент е форма с колко гнезда да изберем. Това зависи от количеството и вида разсад, който ще произвеждаме. При нас ще намерите  разнообразие от форми  с различен брой гнезда, за да изберете спрямо Вашите нужди.

Дълбочина на гнездата

Дълбочината на гнездата също е от значение. Малките гнезда стимулират корените бързо да се завият и е добре да се използват, например, за разсад за домати. При производството на разсад за краставици, тиквички ще имате нужда от по-дълбоките форми.

Полезни продукти, които да използвате

Много търсен продукт в нашия каталог са торфените и кокосови пелети за производство на разсад. Те предлагат оптимални условия за отглеждане на вашите разсади. Поставяте ги на дъното на формата или саксийката и засявате в тях семената. Чисто и лесно. 

Иновативен продукт е и блокчето кокосови фибри. Предназначен за засяване на семена, засаждане и пресаждане на стайни растения, цветя, луковични цветя. Той е 100% натурален, органичен (направен от 100% механично нарязани кокосови влакна) и без добавени торове. 

Помага за: 

  • по-дълго задържане на влагата
  • по-лесно усвояване на кислород от растенията 
  • по-бързо развитие на корените

Рохкав е и с лека текстура. Субстратът от кокосови фибри може да се използва не само като хранителна среда, но и като тоалетна за влечуги или котки или като субстрат за отглеждане на земни червеи, охлюви или гъби. 

Кокосовите влакна могат да се смесват в равни части с градинска почва и да се използват като мулч за растения и храсти. Поставете блокчето в съд, залейте го с 20-25 литра чиста вода и оставете за около 30 минути. Разбъркайте преди употреба.

Препоръчваме ви да се запознаете и с още един все още нов продукт – Пресован субстрат от кокосови корички. Универсален кокосов субстрат за засаждане на цветя, разсади и др. 

Субстратът може да се смеси в равни части с градинската почва и да се използва за мулчиране на растения и храсти. Поставете блокчето и налейте 3 литра хладка вода, изчакайте около 15 минути. Разбъркайте преди употреба.

Предлагаме на Вашето внимание и мини оранжерии, оборудвани с всичко необходимо за отглеждане на разсад. В комплекта са включени биоразградими саксийки, торфени пелети, както и самата мини оранжерия. 

Тя създава оптимални условия за развитието на разсадите. Капакът на мини оранжерията е изработен от прозрачна пластмаса, която не ограничава достъпа на светлина и поддържа постоянна висока влажност.

Полезни ще са Ви и конусите за разсади и млади растения. Те ще ви помогнат да предпазите младите растения след пресаждане от лоши метеорологични условия и птици. 

Изработени от висококачествена пластмаса те са идеални за покриване на единичен разсад в ранна фаза на растеж. Осигуряват топлинен комфорт на растението и го предпазват от птици. Имат вентилационен отвор в горната част.

След разсаждането на разсада може да се нуждаете от агротекстил за защитата му от неблагоприятните условия или от градински тунел. Ще намерите всичко необходимо в нашия сайт. 

Ако се колебаете какви точно форми да си купите, потърсете съвет от нашите агрономи, те ще Ви помогнат.