Фритиларията – царственото цвете

28.07.2021
2021-07-28 15:01:00

Снимки: Pixabay.com

Фритиларията е изключително оригинално цвете, чиито цветове ще ви очароват. Те изглеждат като корона върху високото стъбло. Съществуват различни сортове фритилария, които наброяват около 150. Освен красива фритиларията ще прогони и къртиците от градината ви, това е друго нейно предимство.

Най-популярна за отглеждане в градината е Fritillaria Imperialis, твърди руското електронно издание Растениевод. Цъфтежът на фритиларията започва веднага след стопяването на снега. Неговите наситени оранжеви или жълти цветове изглеждат изключително ефектно. Можете да ги съчетаете с други любими пролетни цветя.

Място

За фритиларията препоръчваме да изберете слънчево място, но има сортове, които добре виреят и на сянка.

Почва

Подходящата почва е умерено влажна, лека и плодородна. Много е важно освен това да бъде и добре дренирана.

Засаждане

Луковиците на фритиларията се засаждат в градината през есента – края на август, началото на септември. Дълбочината, на която се засаждат, е равна на 2-3 пъти диаметъра на луковицата или това е около 20-25 см.

ФРИТИЛАРИЯТА – ЦАРСТВЕНОТО ЦВЕТЕ

Грижи

Ако лятото е сухо, ще е нужно да поливате регулярно фритиларията. Не бива да допускате пресъхване на цветето. Когато вегетационният период на фритиларията приключи трябва да я поливате 1 път на 2 или 4 седмици, защото луковиците не трябва да са в прекалено суха почва.

Подхранване

Не забравяйте да подхранвате фритиларията, за да й осигурите нужните й хранителни вещества и минерали и за да ви радва с красивите си цветове.

Важно е след всяко поливане да премахвате плевелите. Не е нужно да разрохквате почвата, защото може да травмирате корените.

Защо фритиларията не цъфти?

Понякога въпреки всички положени грижи фритиларията не цъфти.

Причините за това може да са няколко:

  1. Лятото е било много влажно или прохладно. Препоръчва се, луковиците, които са изкопани след края на цъфтежа, да се затоплят по естествен начин и това трябва да се направи до засаждането им в градината. 
  1. Много дребни луковици – ако луковиците на фритиларията са по-малки от 50 мм то цветето няма да разцъфти,защото силите ще са насочени към натрупване на маса. 
  1. Фритиларията дълго време се отглежда на едно и също място – ако луковиците не са изкопани те започват да се делят и техният обем намалява и съответно липсва цъфтеж. Затова средните и големи луковици трябва да се изкопават и да се засаждат отново в края на лятото, тогава те със сигурност ще разцъфтят през пролетта. 
  1. Луковиците са неправилно засадени – ако луковиците на фритиларията са засадени прекалено плитко, то те ще бъдат много чувствителни към неблагоприятните климатични условия. Те може да загният от обилните дъждове или да пострадат от студовете. Но не е добре да засаждате луковиците на фритиларията и много дълбоко, защото тогава те ще загубят много сили за поникване и оцеляване. 
  1. Неблагоприятна почва – ако почвата е прекалено лека, то тя  силно измръзва през зимата. В глинести почви пък се натрупва много влага и луковиците може да загният. Затова избирайте подходяща почва и не забравяйте да осигурите добър дренаж. 
  1. Зимата е прекалено студена и безснежна - в този случай луковиците на фритиларията просто измръзват. За да избегнете това е добре да ги мулчирате със слой с дебелина около 10-20 см.

ФРИТИЛАРИЯТА – ЦАРСТВЕНОТО ЦВЕТЕ

Размножение

Най-често фритиларията се размножава чрез разделяне на луковиците. Този метод е ефективен и надежден, но сравнително бавен.

След цъфтежа

Когато цъфтежът престане фритиларията ще запази своята декоративност още известно време, но към началото на юли ще загуби своята красота.

Изкопаването на луковиците на фритиларията трябва да започне тогава, когато всички листа пожълтеят и изсъхнат. Имайте предвид, че не бива да се забавяте с изкопаването на луковиците, защото могат да бъдат нападнати от вредители.

Когато се извадят от почвата луковиците на фритиларията трябва да се почистят, дезинфекцират и поставят на прохладно добре вентилируемо място, за да изсъхнат.

Съхранение на луковиците на фритиларията

Луковиците на фритиларията се съхраняват в прохладно, добре вентилируемо сухо място, където не е по-горещо от 30 градуса.

Там те ще се намират от първите дни на юли до последните дни на август, когато ще ги засеете отново в градината. Нужно е редовно да ги проверявате и да премахвате повредените или загнили луковици.

Ако сте решили да отгледате фритилария във Вашата градина – разгледайте нашия каталог. Там ще намерите изключително интересни сортове, които ще ви очароват с красотата си.