Импасиансът – красив и лесен за отглеждане

15.04.2021
2021-04-15 17:28:00

Импасиансът (Циганче) е изключително лесно за отглеждане цвете. То е непретенциозно и толкова красиво! Водопад от багри! Ще се възхитите на красотата му. Пренесено е в Европа след една експедиция до Нова Гвинея.

Познати са над 500 вида и всички са невероятно красиви. То е познато и обичано цвете и със сигурност го помните от градините на Вашите баби. Но и днес не е загубило очарованието си. Краси градини, балкони и тераси, както и домовете ни.

В зависимост от сорта импасиансът може да достигне височина между 15-50 см. Неговите меки листа има вълнообразни краища и наситено зелен цвят. На тяхната основа изящно изпъкват цветовете.

Багрите на цветовете могат да бъдат различни – розови, червени, бели, оранжеви, лилави. Могат да са орнаментирани с петна или линии. Те не са едри, но тъй като цъфтят обилно и в ярки цветове са невероятно ефектни и привличащи вниманието.

Когато се отглежда като стайно растение Циганчето всъщност цъфти почти непрекъснато през цялата година.  То може да се отглежда като многогодишно стайно растение или като едногодишно градинско. Както казахме има невероятно разнообразие от сортове и видове.

Затова ако искате да отглеждате импасианс в градината трябва да изберете такива сортове, които са издръжливи на ниски температури. Техният цъфтеж започва през пролетта и продължава до първите студове. Прекрасно, нали?

Отглеждан в дома ни импасиансът е изключително непретенциозно растение и се отглежда лесно без да полагате много грижи.

ИМПАСИАНСЪТ – КРАСИВ И ЛЕСЕН ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ

Осветление

Импасиансът вирее добре както на светло, така и в полусянка. Но ако искате да се радвате на обилно цъфтене, определено трябва да му осигурите светлина. Лятото обаче е добре да го приберете от южните прозорци.

Най-добър вариант са източните и западните первази. През лятото е добре да изнесете растението навън, ако имате възможност – на балкон или тераса.

Ако го засаждате в градината си не е нужно да е непременно на слънчево място. Напротив то ще се чувства добре на полусянка. Има и видове, които предпочитат да растата на сянка. Изберете този вид, който съответства на Вашите нужди. Нашите агрономи ще ви помогнат в избора, ако желаете.

Температура

Няма определени предпочитания. Подходяща е нормалната стайна температура. През зимата температурата не бива да пада под 12 градуса.

Влажност

Тук също няма претенции. Казахме Ви, че това цвете се отглежда лесно. Нормалната влажност на жилищата му е напълно достатъчна. Трябва само да имате предвид, че прекалено ниската влажност може да стане причина за опадване на цветовете.

ИМПАСИАНСЪТ – КРАСИВ И ЛЕСЕН ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ

Поливане

Това растение обича влагата. Ако не го поливате достатъчно ще започнат да опадват долните листа. През лятото го поливайте обилно и внимавайте почвата да е постоянно влажна. През зимата трябва да намалите поливките, но все пак следете почвата да не изсъхва.

Ако прекалите с поливките и има задържане на вода може да се появи загниване и гъбни болести. Друга важна подробност – водата, с която поливате цветето, е добре да е престояла или филтрирана.

Подхранване

Подхранвайте Циганчето през пролетта и лятото. Препоръчваме ви специалните ни торове за цъфтящи цветя, които съдържат всички необходими макро и микроелементи, които да позволят цветето да се развива нормално и да цъфти обилно и продължително.

Болести и вредители

Импасиансът може да привлече белокрилки или листни въшки. Както вече казахме ако прекалите с поливането ще се развият гъбни болести и загниване. Нашите агрономи са на Ваше разположение и ще ви съдействат при появили се проблеми с отглеждането на това красиво цвете.

 Възможни проблеми :

  1. Опадване на долните листа – недостатъчна влага, или температурата е ниска, или има вредители.
  2. Увяхват листата – недостатъчна влажност. Ако въпреки поливките листата продължават да увяхват най-вероятно са загнили корените или има вредители.
  3. Слаб цъфтеж – недостатъчно хранителни вещества или светлина. Възможно е и растението да е засадено в много голяма саксия.
  4. Опадване на цветовете – пресъхнала е почвата или много ниска влажност на въздуха.

В нашия каталог ще намерите разнообразие от импасианс. Предлагаме изключително богат избор от багри и сортове. Може да си закупите готов разсад или семена, за да си отгледате сами.

Разсадите ни са с изключително качество, тъй като работим с проверен доставчик. Имаме и изключително красиви миксове, с които ще се радвате на истинско пиршество от багри. Може да направите поръчка и онлайн през сайта ни.

Нашите агрономи ще ви дадат полезни съвети как да се грижите за импасианса и ще отговорят на въпросите ви, свързани с неговото отглеждане.