Как да изберем семена за разсад?

15.01.2024
2024-01-15 11:05:00

Снимки: Pixabay.com

Разсадите това са млади растения от зеленчукови и полски култури, произведени в оранжерии или у дома, които се разсаждат за доотглеждане и получаване на продукция на полето, в градини или в оранжерии.

Защо да отглеждаме собствен разсад?

Предимствата да отгледате собствен разсад са много:

  • Може да изберете сортовете, които да отгледате
  • Добрата грижа в началото на вегетацията, ще гарантира по-здрави растения и богата реколта
  • Можете да изберете екзотични или специални видове зеленчуци, за които не се продава готов разсад
  • Ако искате да отгледате органични зеленчуци, ще сте сигурни, че от самото начало растенията не са третирани с химикали
  • Несравнимото удоволствие да отгледаш растението от семенце
  • Успокояваща терапия през зимата

КАК ДА ИЗБЕРЕМ СЕМЕНА ЗА РАЗСАД?

Подготовка и отглеждане на разсад - какво трябва да знаем?

За да отгледаме собствен разсад се нуждаем от няколко неща: 

  • семена
  • торф
  • форми за разсад
  • биостимулатори и добавки

Торф

При производството на разсад е важно да изберете правилната почва. Ние предлагаме специален торф за разсади. Той е с фина структура, допълнително обогатен с микроелементи и NPK торове. 

Професионално подготвен и готов за употреба субстрат специално за сеитба на семена и разсад. В производството на субстрата Suliflor Premium Propagation са използвани само чисти органични материали и натурални минерални добавки. Фината структура на сместа подпомага бързото покълване и лесната адаптация след пресаждане.

В последните години изключително популярни сред нашите клиенти са торфените и кокосови пелети за разсад. Те предлагат оптимални условия за отглеждане на вашите разсади. Чисто и лесно! 

Друго интересно предложение са - Кокосовите корички. Те са универсален кокосов субстрат за засаждане и разсаждане на цветя, стайни растения, за засаждане на луковични цветя и за засяване на семена. Субстратът може да се смеси в равни части с градинската почва и да се използва за мулчиране на растения и храсти. 

Предлагаме и блокче кокосови фибри. То е предназначено за засяване на семена, засаждане и пресаждане на стайни растения, цветя, луковични цветя. 

Има следните предимства: 

  • 100% натурален
  • органичен (направен от кокосови влакна)
  • без добавени торове
  • по-дълго задържане на влага
  • рохкав, с лека текстура
  • по-лесно усвояване на кислород от растенията
  • по-бързо развитие на корените
  • без преовлажняване

КАК ДА ИЗБЕРЕМ СЕМЕНА ЗА РАЗСАД?

Форми за разсад

Формите са не по-малко важни. Нашите агрономи препоръчват торфени саксийки. Тяхното предимство е, че всяко растение се отглежда отделно и така корените му се развиват най-добре, а това гарантира здрави растения и в следващите етапи от развитието. 

Друго предимство на формичките е, че при разсаждане можете да ги заровите директно в градината без да изваждате разсада. По този начин няма опасност от увреждането му. Освен това при разлагането торфът обогатява почвата. 

Биостимулатори и добавки

При отглеждането на разсад е необходимо да го подхранвате, за да се развива добре. Ние препоръчваме органичните добавки.

Био Хийл

Изключителен продукт, който подобрява покълването. Той съдържа уникалната гъба Trichoderma harzianum. Тя унищожава патогенните гъбички в почвата като питиум, фитофтора, Rhizoctonia, Fusarium, които са причина за гниенето. Също така намалява развитието на токсични съединения, които пречат на растежа. 

Употребата на Био Хийл ще ви гарантира следните предимства: 

  • елиминиране на патогенни гъби от почвата;
  • повишаване устойчивостта на растенията при внезапни и температурни промени, стрес и заболявания;
  • стимулира растежа;
  • подпомага натрупването на полезни микроорганизми около корените;
  • намалява засоленоста на почвата;
  • подобрява кълняемостта на семената и растежа на разсада;
  • подпомага развитието на кореновата система;
  • повишава обема на катионния обмен и абсорбцията на хранителните елементи.

Микориза

Микоризата е симбиоза между растенията и микрогъбичките в почвата. Микрогъбите осигуряват на растенията хранителни вещества, главно фосфати и нитрати, улесняват достъпа на вода в корените.

От корените на растенията към микрогъбичките преминават  въглехидрати, които са жизненоважни за съществуването им. Чрез тази симбиоза силно се стимулира растежът на корените, което кара растенията да цъфтят и да растат с по-добри размери.  

Изобр на семена за разсад

В  допълнение -  повишава  се тяхната поносимост към патогени, екстремно време и лоши почвени  условия. Микоризата също помага за подобряване структурата на почвата. Агрегирането на почвата се променя в положителна насока  благодарение на мрежата от хифи, които образуват микоризиращите гъби. Това е особено важно за контрола на ерозията на почвата.

Алга микс

Това е органичен продукт, който съдържа 100% морски водорасли (Sargassum, Aschophyllum Nodosum и Laminaria). Обогатен е допълнително с естествени фитохормони (растителни), ензими, протеини, витамини, аминокиселини и полизахариди. Алга микс основно се използва като регулатор на растежа за насажденията. Благодарение на обогатената си формула, стимулира развитието на растенията, прави ги по-здрави и по-устойчиви. 

Използването му увеличава добивите, удължава периода на растеж, узряването и съхранението на плодовете, подобрява кълняемостта на семената, подпомага развитието на корена, повишава устойчивостта на растенията към стрес, намалява значително разграждането на хлорофила като подобрява клетъчния метаболизъм.

При отглеждането на разсад трябва да обърнете внимание още на няколко важни момента: 

  • Влажността – важно е да поливате умерено разсада. Не е добре нито да го преполивате, нито да го засушавате. При повишена влажност вероятността от поява на заболявания е много голяма, а при недостиг на вода – растенията не могат да се развиват.
  • Осветлението – то е от изключително значение. Ако е недостатъчно разсадът се издължава и изтънява. Ако се налага би било добре да помислите за допълнително осветление. 
  • Температурата – оптималната температура за различните зеленчуци е различна и е добре да се съобразим с нея. Когато температурата е по-ниска от оптималното, растенията спират растежа си, а при по-висока температура се развиват деформации. 

Избор на семена за разсад

Как да изберем подходящи семена за разсад?

Когато избираме семена за разсад освен сортовете, които сме си харесали, трябва да имаме предвид и още някои важни момента.

Следете срока на годност

На опаковката трябва да е указан срока на годност на семената, когато тяхната кълняемост е най-добра. В противен случай може да не поникнат.

Избирайте местни сортове

Ако имате възможност вслушайте се в опита на градинарите преди вас и се доверете на вече изпитани за региона сортове, които виреят добре в характерните условия.

Доверете се на проверени производители

В търговската мрежа се предлага изключително разнообразие от семена. Затова е добре да заложите на проверени марки или доказали се на пазара фирми. Нашите доказани партньори Секлос и Легутко ще ви предложат изключително вкусни и интересни сортове зеленчуци. 

Имайте предвид къде ще отглеждате зеленчуците

Има специални сортове, които са подходящи за оранжерия и такива, които е добре да се отглеждат на открито. Вземете това предвид, когато избирате семената, за да получите богата реколта. 

Как да изберем семена за разсад

Ранен или късен сорт

Това също е от значение, когато избирате семената. На самата опаковка производителят трябва да е указал дали сорта е ранен или за късно производство.

Допълнителни съвети и препоръки

Ние препоръчваме внимателно да избирате семената и да не се доверявате на непознати производители или на случайни хора, защото при заразени семена може да пренесете болестта във Вашата градина и да компрометирате цялата си реколта. Затова бъдете внимателни!

Хибридните сортове са по-устойчиви на болести и се предпочитат от по-едрите производители, ако искате да отгледате малко, но качествена и вкусна реколта Ви съветваме да се доверите на органичните семена. Вкусът на отгледаните от тях зеленчуци определено ще ви очарова.

Заключение

Производството на собствен разсад носи много предимства, а правилният избор на семена е 50% от успеха. Нашите агрономи са на Ваше разположение, за да ви помогнат да направите правилният избор. Доверете се на професионализма и опита им!