Как да отгледаме лук?

22.07.2021
2021-07-22 21:29:00

Снимки: Pixabay.com

Лукът е обичан и познат зеленчук. Той присъства задължително в градините и на трапезата ни. Отглеждането му не е трудно, но има особености, които е добре да познавате и спазвате.

Лукът се засява през пролетта в началото на май, като е важно почвата да е добре затоплена. Ако го засаждате при температура, която е под 12 градуса, то той започва да се стрелкува. Важно е да се знае основния принцип на отглеждането на лука.

През първата година през пролетта се засяват семената и през есента от тях нарастват неголеми глави лук, които наричаме арпаджик. Арпаджикът се засажда през пролетта на следващата година, а зрелият лук се събира през есента.

Да се съхранява арпаджикът до пролетта не е лесно, защото трябва да му осигурите подходяща температура и влажност. Някои градинари практикуват и т.нар. предзимно засаждане на арпаджика и така избягват съхранението му.

Място

Лукът е светлолюбиво растение, затова е добре да му изберете сухо и добре осветено място. Преди засаждането е добре да подготвите предварително почвата, като я прекопаете и подхраните.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ЛУК?

Сеитбооборот

Подходящи предшественици на лука са:

Не бива да сеете лук на места, където преди това сте отглеждали:

Засаждане

Арпаджикът се засажда на дълбочина 4-5 см и на разстояние 8-10 см. Разстоянието между редовете е добре да е около 30 см. Преди да пристъпите към засаждането предварително е добре арпаджикът да се сортира.

Оставете го да постои на слънце около 7 дни преди засаждането, за да се стопли добре, защото в противен случай растенията се стрелкуват.

Ако предвиждате по време на растежа да откъсвате зелен лук, то може да скъсите дистанцията между растенията при засаждането на около 5-7 см, а след това чрез бране на зелен лук ще увеличавате разстоянието до 8-10 см.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ЛУК?

Предзимно засаждане на лук

Много градинари предпочитат вместо да съхраняват арпаджика до пролетта да го засадят в края на есента преди да са настъпили първите студове.

По принцип за подобна сеитба се избира по-дребен арпаджик, тъй като той е по-устойчив на стрелкуване. Ако желаете през пролетта да имате зелен лук добре е за целта да засеете по-едър арпаджик.

Предимства на предзимното засаждане:

  • Не трябва да съхранявате арпаджика.
  • През юли ще можете да прибирате вече зрял лук.
  • На мястото, където сте отглеждали лук, ще може да засеете друга култура.

По принцип за предзимно засаждане се предпочитат студоустойчиви сортове. Подходящият период за засаждане е началото на октомври, когато почвата още не е успяла да изстине.

Схемата е засаждане е:

  • дълбочина - 5 см.
  • дистанция – 6-7 см.
  • ширина на междуредията – 15 см.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ЛУК?

Грижи за лука

Растящият на открито лук трябва своевременно да се полива, да се подхранва и плеви. 

Що се отнася до поливането можем да кажем като ориентир, че е добре да се прави един път на седем дни. Но, разбира се, всичко зависи от времето.

Ако то е сухо – ще се наложи да поливате по-често лука, но ако валят дъждове, естествено ще прекратите поливките, защото иначе лукът може да изгние от прекалената влага и застоя на вода.

През юли трябва да започнете да намалявате поливките, защото тогава узрява лука.

Прибиране и съхранение на реколтата

Лукът е готов за прибиране, когато престанат да излизат нови зелени листа, а перата полегнат. При това самите глави лук трябва да имат размер и цвят, характерни за сорта, който сте засяли.

Ориентировъчно това е през втората половина на август до началото на септември. За събиране на реколтата е добре да изберете сух и слънчев ден.

Изваденият от земята лук първо се оставя на земята, за да изсъхне. След това от него се маха изсъхналата пръст. Преди да го приберете за съхранение през зимата трябва хубаво да го изсушите на слънце или в добре вентилирано помещение.

След това трябва стриктно да прегледате лука и да премахнете този, който е загнил или болен. Съхранявайте лука на сухо място при температура около 0 градуса. Оглеждайте го регулярно и премахвайте повредените и загнили луковици.