Тежка почва – какво да правим?

04.03.2021
2021-03-04 20:21:00

Снимка: pixabay.com

Почвата безспорно е важен елемент и играе главна роля в градинарството. Точно затова е много важно да се грижим за нея. Ако е изтощена или слаба в нашите агроаптеки и в сайта ни ще откриете много биопродукти, с които можете да подобрите състоянието й – Био Хийл, Микориза, Байкал Ем, Био ланд 4-4-2  и много други.

Вероятно си мислите, е добре, но какво можем да направим ако земята в нашия двор или градина е от определен вид? Ако разполагаме например с тежка, глинеста почва. Какво можем да направим в този случай? Знаете, че плътността на този вид почва е много висока и поради тази причина след дъждовете, често на повърхността се задържа вода. Засушаванията също не й понасят – тя става твърда като камък. Как да се справим? Подготвили сме Ви няколко полезни съвета, които са подходящи в този случай:

1.   Промяна на структурата

Това може да стане като внесете в почвата пясък. Той ще намали плътността на почвата. Но за да получите действително промяна на структурата, ще са ви нужни около 15-30 кг пясък на 1 кв.м. И освен това трябва да имате предвид, че пясъкът ще промени плътността и рохкавостта на почвата, но няма да окаже въздействие върху нейната плодородност.

2.   Дрениране

Много е важно правилно да организирате дренажната система или оттичането на водата. Направете наклоните в градината така, че водата да не се задържа в насажденията, а да се оттича към пътеките или в краищата.

3.   Оптимална височина на лехите

Направете лехите с височина над 30 см. Но не ги издигайте с почва от градината, а донесете плодородна почва, която да насипете върху глинестата.

4.   Прекопаване и разрохкване

Много е важно да разрохквате глинестата почва. Не прекопавайте глинестата почва, когато е мокра. Разрохквайте я винаги след дъжд, като преди това задължително изчакатe да изсъхне.

5.   Редовно мулчиране

Знаем, че това да е труден и отнемащ време метод, но все пак именно мулчирането е най-ефективно при тежка глинеста почва. Методът ви позволява значително да подобрите структурата и да увеличите плодородието на почвата. Трябва обаче да следвате няколко важни правила:

-      Не трябва да покривате глинестата почва, когато е влажна. Първо трябва да я изчакате да изсъхне добре, след това да я разрохкате и едва тогава да я мулчирате.

-      Препоръчително е да се използват само органични вещества (изгнили дървени стърготини, слама, окосена трева, паднали листа и др.). С добавянето на компост резултатът ще бъде по-ефективен (необходими са 5 кг на 1 кв. м.). Това се отразява на бързото разлагане на мулча и подобряването на почвения състав в горния слой.

-      Желателно е първият слой на мулча да не надвишава 3 см. Тъй като органичното вещество се разлага, дебелината на мулча може да бъде увеличена до 6 см.

6.   Правилен избор на торове

Не всички торове са подходящи за глинеста почва. Поискайте съвет от нашите агрономи, те ще ви насочат кой вид тор да изберете, спрямо почвата и културите, които ще отглеждате.

7.   Сидерати

Използването на растения като зелена тор ще подобри плодородието на почвата. Трябва обаче да имате предвид, че това ще отнеме време, например няколко години. Полезно е също така в глинести почви да се засаждат слънчоглед и царевица, защото техните корени добре разрохкват почвата.