Как да отгледаме здрав разсад за зеле?

12.04.2023
2023-04-12 15:54:00

Снимки: Pixabay.com

Здравият разсад за зеле е едно от най-важните условия за богата реколта. Предлагаме ви кратко ръководство за отглеждането му.

1.   Правилна подготовка на почвата и избор на съдове

Преди да започнете засяването на семената, трябва внимателно да подготвите почвата и да изберете оптималните съдове за бъдещите растения. Това са два ключови фактора, които влияят върху успешното развитие и узряване на вашето зеле.

Подготовка на почвата

Когато избирате почва за отглеждане на разсад за зеле трябва да имате предвид следните характеристики:

Структурата: почвата трябва да е рохкава, за да има добра вентилация на корените и лесен достъп до влага и хранителни вещества.

Киселинност: за зелето е подходяща почва с неутрална или леко алкална реакция (pH 6,5-7,5). Ако киселинността се отклонява от нормата, може да се използва доломитово брашно или варовик за коригиране.

- Плодородие: за да се осигури храненето на растенията, в почвата трябва да се добавят минерални торове, както и органични вещества като биохумус.

Избор на съдове

Когато избирате формите за разсад, имайте предвид следното:

Дълбочина: изберете съдове с дълбочина от 8 до 12 см, за да осигурите място за развитие на кореновата система на зелето.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ЗДРАВ РАЗСАД ЗА ЗЕЛЕ?

Материал: За предпочитане е да използвате пластмасови или глинени съдове, тъй като те имат добри топлоизолационни свойства и задържат влагата.

Дренаж: На дъното на съда трябва да има отвори за оттичане на излишната влага, за да се предотврати гниене на корените. За подобряване на дренажа ви предлагаме още: дренаж за почва, керамзит, перлит и др.

 2. Подготовка на семената

Преди да пристъпите към сеитбата на семената те също трябва да бъдат подготвени правилно.

Сортиране: Изберете най-големите и здрави семена. Те трябва да не са повредени и деформирани. Малките и повредени семена могат да дадат слаби растения, което ще се отрази на добива.

Дезинфекция: За да се предотвратят възможни болести и вредители, семената на зелето трябва да се третират преди сеитба. Поставете ги в разтвор на калиев перманганат (1 g на 1 литър вода) за 20 минути. След това изплакнете семената в чиста вода и ги оставете да изсъхнат върху хартиена кърпа.

Покълване: За да се ускори процеса на покълване, семената могат да се накиснат за 12-24 часа в топла вода (+25 ° C) или в специални стимулатори на растежа. Важно е да се уверите, че семената не покълват във водата, защото това ще затрудни пресаждането им.

 3. Сеитба на семената

След като се подготвят семената на зелето, почвата и контейнерите за разсад са готови, можете да започнете сеитбата.

Сеитба: Разпределете семената върху подготвената почва на разстояние около 2-3 см едно от друго. След това ги поръсете с тънък слой пръст (около 1 см). Уверете се, че семената са напълно покрити с пръст, но не ги заравяйте твърде дълбоко, за да могат да покълнат без проблеми.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ЗДРАВ РАЗСАД ЗА ЗЕЛЕ?

Грижа за младите растения: Следете влажността на почвата и осигурете редовно поливане. Важно е да поддържате постоянна влажност на почвата, но не я преовлажнявайте. Също така е полезно да използвате „оранжерийния ефект“, например, като покриете контейнерите с фолио или стъкло, за да поддържате температурата в рамките на +18...+20°C и да създадете благоприятна среда за покълване на семената.

Поникване на разсада: В зависимост от сорта зеле, разсадът може да се появи 4-7 дни след сеитбата. Веднага щом се появят първите кълнове, фолиото или стъклото трябва да бъдат отстранени, за да се осигури достъп на светлина и въздух.

Грижа: След покълването трябва да се осигури достатъчно светлина и температурата да се поддържа около +15...+18°C през деня и +12...+14°C през нощта. Редовно проветрявайте стаята, за да избегнете застой на въздуха и развитието на болести.

Спазвайки тези правила, вие ще осигурите добър старт на вашите зелеви разсади, което е основа за успешен растеж и изобилна реколта в бъдеще.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ЗДРАВ РАЗСАД ЗА ЗЕЛЕ?

4. Как да се грижим за зелевия разсад?

Правилната грижа за зелевия разсад е от решаващо значение за успешното отглеждане на здрави растения и производството на изобилна реколта. Помислете за основните аспекти на грижата за разсада:

Поливане: Редовно овлажнявайте почвата, но избягвайте преовлажняване. Най-добре е да поливате разсада от зеле с престояла вода на стайна температура. Честотата на поливане зависи от състоянието на почвата и климатичните условия, но средно това се прави веднъж на 2-3 дни.

Осветление: Зелевият разсад има нужда от достатъчно светлина. През зимата и началото на пролетта дневната светлина може да не е достатъчна, затова се препоръчва използването на фитолампи за стимулиране на растежа на растенията. Поддържайте продължителност на осветлението 12-14 часа на ден.

Подхранване: При отглеждането на разсада е важно да не забравяте за прилагането на минерални торове. Първото подхранване се препоръчва 2 седмици след покълването.

Пикиране: Когато растенията достигнат 4-5 същински листа, трябва да направите пикиране. По този начин разсадът ще има повече място за развитие на кореновата си система и ще осигури по-добър растеж.

Закаляване на разсада: Седмица или две преди пресаждането на постоянно място, започнете процеса на закаляване. Постепенно увеличете времето, което вашите растения прекарват на открито, от 1-2 часа до цял ден. Това ще помогне на разсада да свикне с променящите се условия и да се укрепи преди засаждане на открито.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ЗДРАВ РАЗСАД ЗА ЗЕЛЕ?

 5.   Пресаждане на разсада

Когато зелевият разсад се закали и достигне определен етап на развитие, е време да го засадите в земята. Следвайте указанията по-долу, за да пресадите успешно разсада и да осигурите здравословен растеж и обилна реколта.

Избор на подходящо място: Зелето изисква добре осветено място, защитено от вятър. Почвата трябва да е рохкава, плодородна и обработена. Помислете за редуване на културите и избягвайте да засаждате зеле там, където сте отглеждали растения от семейство Зелеви.

Подготовка на почвата: Подгответе почвата предварително, като внесете органични и минерални торове. Важно е да се извърши предсеитбена обработка на почвата, за да се подобри нейната структура.

Схема на засаждане: Схемата на засаждане зависи от сорта зеле, но средно разстоянието между растенията трябва да бъде 40-60 см, а между лехите - 60-80 см. Това ще осигури достатъчно пространство за развитие на зелето и ще предотврати появата на заболявания.

Пресаждане на разсада: Преди пресаждането извадете растенията от съдовете, като внимавате да не повредите кореновата система. Изкопайте дупки с подходящ размер в подготвената зона и поставете разсада в дупките. Заровете корените, притиснете почвата и полейте добре.

Грижа след пресаждането: Осигурете редовно поливане, плевене и разрохкване на почвата. Също така е важно навреме да се извършват превантивни обработки срещу вредители и болести.

Подхранване: В процеса на растеж и развитие на растенията извършете няколко наторявания със сложни минерални торове, включително азот, фосфор и калий. Това допринася за образуването на големи и плътни глави зеле.

Следвайки тези насоки, вие ще можете успешно да отгледате разсад от зеле и да осигурите здравословен растеж и изобилна реколта.