Как да отгледате месести и вкусни домати?

25.01.2021
2021-01-25 18:28:00

Снимки: Pixabay.com

Доматът безспорно е царят в градината. Сочен, ароматен, месест и много вкусен – това е мечтаният домат за много хора. В неговото търсене те експериментират с нови сортове домати, изпробват различни методи на отлеждане, използват допълнителни органични стимуланти.

Нека първо кажем, че най-важно е да изберете правилния сорт домат. Този, чийто качества ще ви удовлетворят напълно. Разгледайте нашия богат каталог – сигурни сме, че ще открието това, което търсите. Предлагаме изключително разнообразие от проверени и доказали се сортове домати.

При нас ще намерите различни сортове розови домати, ароматни червени градински домати. Ще ви предложим семена за оригиналните жълти, оранжеви, черни и бели домати. Сортовете домати, които предлагаме, са сочни, месести и ароматни.

За любителите на чери домати също имаме предложения:

  • червени
  • жълти
  • черни чери домати

Предлагаме и семена за домати специално за консервиране, например рома, както и още много други.

След като вече сте избрали, кой сорт домат ще отглеждате, ще ви дадем няколко съвета, как да получите най-доброто от него. 

Поливането

Най-добре е да поливате кореново или капково. Избягвайте пръскането като дъжд. Причината е, че ако отглеждате доматите в оранжерия така влажността на въздуха ще се повиши, а това е предпоставка за развитието на болести.

Когато плодовете достигнат диаметър 2 см трябва да увеличите количеството вода, в зависимост от големината на площта. На всеки квадрат трябва да осигурите около 5-12 л вода.

 Напълно достатъчно е да поливате доматите 2 пъти седмично. Ако по някаква причина почвата е суха, трябва да слeдвате правилото за нормата – по 1 л на растение. 

КАК ДА ОТГЛЕДАТЕ МЕСЕСТИ И ВКУСНИ ДОМАТИ?

Правилното подхранване

Какви торове ще използвате – органични или традиционни е ваше решение. При нас ще намерите голямо разнообразие и от двата вида.

Нашите агрономи ще ви дадат съвет какво да изберете, а ако желаете може да ви подготвят и специална схема за подхранване. За да предотвратите появата на гъбни заболявания два пъти в сезона пръскайте доматите с медсъдържащи препарати.

Как доматите да не станат малки и кухи?

Причината за появата на кухини в доматите е недостатъчно качествено опрашване, характерно за твърде висока или, напротив, твърде ниска температура.

Влажността в този случай също има значение, като се има предвид фактът, че доматите се характеризират с тежък прашец, който е трудно да се излее от прашниците. За да се справите с този проблем, е достатъчно само леко да разклащате растенията няколко пъти седмично, което ще допринесе за по-добро опрашване.

Препоръчително е да правите това сутрин. Допълнително решение може да бъде редовното проветряване на оранжерията. Може също така да използвате и стимулантите за опрашване, които предлагаме – Биона Сет и Микрап боро.

Малки плодове се получават в няколко случая:

  • голям брой издънки
  • недостатъчно осветление
  • недостатъчен прием на калий
  • значителна разлика между нощните и дневните температури

Важно е да премахвате долните листа

Някъде около месец след пресаждането на разсада, от време на време сутрин е добре да откъсвате най-долните листа на стърковете домати. Към момента на узряване на плодовете, листата от първото съцветие вече трябва да отсъстват напълно.

След това продължете да ги откъсвате, но не и след 3 съцветие. Така ще подобрите въздухообмена в долната част на растението и плодовете ще узряват по-бързо.

Полезни съвети:

  • Доматите могат да се засаждат на открито, едва когато опасността от измръзване е отминала.
  • Не бива да допускате изсъхване и напукване на почвата, защотото тогава най-вероятно завръзите ще увяхнат. А ако вече се е появила кора, добре е да я накопаете с малка мотичка.
  • Особено важно е да се поддържа оптимална влажност на въздуха в горещо време.
  • Не се препоръчва използването на химически стимуланти на растежа; по-добре е да ги замените с органични такива.

Добре е да знаете:

  • Доматите могат да се отглеждат в градината или в оранжерия. Най-добре е предварително да проучите сортовете, които сеете, защото някои от тях се представят по-добре, когато се отглеждат на открито, а други- в оранжерия.
  • Кореновата система на доматите е добре развита. Трябва обаче да имате предвид, че когато се отглеждат от разсад кореновата им система е разположена по-плитко.
  • Стъблото на домата може да завършва с връх, който расте непрекъснато или с лист или със съцветие. В зависимост от това те се разделят на индетерминантни (сортове чиито върхове на стъблото нарастват постоянно), полудетерминантни и детерминантни.
  • Още едно разделение на доматите, което е добре да знаете. Плодовете са със семена или без семена (партенокарпни).

Доматите освен вкусни са и изключително полезни. Доматът е мощен антиоксидант, богат източник на витамини и минерали, понижава холестерола, възстановява кожата и поддържа здравето на стомашно-чревния тракт.

Консумирането на домати е превенция на рака, на остеопорозата и на сърдечно-съдовите болести. Доматът съдържа ценни баластни вещества, а също калций, калий, фосфор и много витамини A, B, C и E в значителни количества. Съдържат и голямо количество бетакаротин, който е антиоксидант и укрепва имунната система. Интересен факт е, че в света съществуват около 7 500 сорта домати.

Историята на домата:

Родина на домата са Централна и Южна Америка, от Мексико до Перу. Той е пренесен в Европа през XVI век.

В началото европейците го смятали за отровен, затова го отглеждали като декоративно растение, докато италианците не открили превъзходния му вкус. В Съединените щати доматите са пренесени от емигранти от Италия и Франция.

КАК ДА ОТГЛЕДАТЕ МЕСЕСТИ И ВКУСНИ ДОМАТИ?

Как да предпазим доматите от болести и вредители?

Ние ще ви предложим органични препарати, които са безвредни, създадени на основата на растителни екстракти, които ще ви помогнат да защитите Вашите домати от болести и вредители. Ние сме представители на испанската фирма Биона, която произвежда органични фунгициди и инсектициди.

Нашите специалисти ще ви предложат схеми на прилагането им, които ще осигурят пълна защита за доматите ви. Когато не са обработвани с химикали, а с органични продукти, вкусът на плодовете е невероятен. Освен това те са и по- полезни за здравето.

Ще ви предложим и органични продукти за подхранване, стимулиране на имунната система и още много други. Стараем се, да отговорим на все по-голямото търсене на органични продукти, защото вярваме, че когато отгледаш продукция с по-малко химикали, това е добре не само за теб, но и за природата.

Когато изберете правилния сорт, закупите си качествени семена и по време на отглеждането използвате само органични препарати – вкусът и качеството, което ще получите ще са несравними. Тогава наистина ще се насладите на онзи, прекрасен, сочен и ароматен и истински домат, за който мечтаете.