Как да защитим градината от нежелана растителност?

23.06.2022
2022-06-23 11:00:00

Снимки: Pixabay

Грижата за градината включва много дейности - поливане и подхранване на растенията, защитата им от болести и вредители, а също и премахването на плевелите и нежелана растителност.

Защо трябва да премахваме плевелите?

Разбира се, причината да се борим с плевелите не е само естетична – защото загрозяват зеленчуковата, цветната или овощната ни градина.

Плевелите са растения, които много бързо се адаптират към условията на обкръжаващата ги среда и се развиват активно. Така те съперничат на култивираните растения за хранителни вещества, светлина и вода. Много плевели извличат хранителните вещества от почвата и тя става бедна и не може да „изхрани“ зеленчуците или цветята, които сте засели.

КАК ДА ЗАЩИТИМ ГРАДИНАТА ОТ НЕЖЕЛАНА РАСТИТЕЛНОСТ?

Освен това плевелите често са и подслон на много вредители, които снасят там яйцата си, както и разпространители на болести. Затова е важно да премахвате своевременно плевелите от градината си.

Много е важно да почиствате от треви и пътеките, дори и да са с плочки или камъни. Защото плевелите поникнали там, ако бъдат оставени, дават семена, които пък се разпространяват из цялата градината.

Видове плевели

Плевелите се разграничават по метода им на размножаване: с коренови издънки или със семена.

Плевелите, размножаващи се със семена по принцип цъфтят едно лято, но през този период създават толкова много семена, че могат да виреят в земята с години. Примери за такива плевели са: овчарска торбичка, врабчови чревца, теснолист живовлек и др.

Плевели, размножаващи се чрез издънки се разпространяват основно под земята чрез корените си и по-малко чрез семена. Примери: временни треви, глухарчета и пълзящ пирей

Как да премахнем нежеланата растителност?

Има няколко начина. Тук ще разгледаме основните.

Механично премахване (плевене)

Безспорно това е най-разпространеният и ефективен начин за отстраняване на плевелите. Те се отскубват ръчно или с инструменти.

Най-добре е да го правите, когато почвата е влажна, защото така по-лесно ще премахнете нежеланите растения. Влажната почва се „разхлабва“ и може да извадите дори и треви с доста големи корени.

КАК ДА ЗАЩИТИМ ГРАДИНАТА ОТ НЕЖЕЛАНА РАСТИТЕЛНОСТ?

Ако времето е сухо и не се очакват валежи – полейте мястото предната вечер преди плевенето.  Освен ефективно плевенето е и най-безопасно за растенията и почвата.

Мулчиране

Това е друг метод, който ще ви помогне да се справите с нежеланата растителност. Мулчът потиска плевелите и им пречи да се развиват.

Има два вида мулчиране:

  • органично (слама, окосена трева, пресни листа и др.)
  • неорганично (чакъл, камъни, черен агротекстил и др.)

Биологични препарати

Това са препарати, съдържащи микроорганизми, които по естествен начин унищожават плевелите. Ние препоръчваме употребата на такива препарати с цел да се съхрани чистотата на почвата и да не се увреждат растенията.

Хербициди

Те са традиционно средство за борба с плевелите, но за съжаление съдържат химикали, които могат да отровят почвата. Затова е добре да се прилагат внимателно.

КАК ДА ЗАЩИТИМ ГРАДИНАТА ОТ НЕЖЕЛАНА РАСТИТЕЛНОСТ?

Използвайте предпазни средства. Друго важно условие за ефективното действие на хербицидите е, че третирането с тях се прави при ясно спокойно време, за предпочитане след дъжд. Ако не е имало валежи, тогава растенията трябва да бъдат навлажнени за по-добро проникване на препарата.

Народни средства

На помощ в борбата с неприятните плевели идват и народните средства. Те са безвредни и ефективни.

Ето някои от най-популярните :

  • сол
  • гореща вода
  • оцет
  • сода за хляб

Какъвто и метод да изберете за борба с нежеланата растителност важно е да отстранявате плевелите, за да не се разпространят в градината ви.