Как правилно да подхранваме пипера?

04.03.2020
2020-03-04 12:44:00

Снимки: pixabay.com

При производството на разсад за пипер препоръчваме торфено-почвеният състав да е избран внимателно. Торфените субстрати, които предлагаме за засяване на семената са изключително добре подготвени- фино калибрирани, пречистени, с добавени хранителни вещества. Това са висок клас смески, които са обеззаразени, без плевелни семена и с висока въздушна проводимост. Всички тези качества гарантират добре гарниран и уеднаквен разсад.

При засяването на семената

препоръчваме към тези торфено-почвено субстрати да се добавят продуктите Био хийл и Микориза. Био хийл е произведен от хуминови киселини, морски водорасли и с включена Триходерма харзианум. Тези три съставки обеззаразяват семената, гарантират дружното израстване на младите растения, формират силна и здрава коренова система.

Добавянето на микоризни симбиотични гъби подпомагат формирането на корена, подобряват храненето на младите растения, които израстват по- високи, по-здрави и устойчиви на заболявания. 

Пиперът има високи изисквания към хранителния и водния режим

Затова трябва да осигурим висок запас от основните елементи, включени в изхранването на растенията. Площите, на които ще се засаждат растенията препоръчваме да се внесат биологичния тор Био ланд в комбинация с органо- минералния A-Z ферт. В двата продукта има достатъчно количество Азот, Фосфор и Калий, микроелементи магнезий, сяра, бор, мед и др., както и хелатирано желязо. В двата тора се съдържа и почвената гъба Триходерма харзианум, която преодолява атаките на редица почвени патогени.КАК ПРАВИЛНО ДА ПОДХРАНВАМЕ ПИПЕРА?

Препоръчваме към това пролетно наторяване да се внесе микоризния препарат INOQ S+ и инертния Зеолит. Съвкупността от тези продукта осигурява на младите растения бързо адаптиране към условията на средата, микоризните гъби изграждат мрежа от хифи около корените им, които предвижват хранителните вещества, продукта Зеолит има ролята да задържа вредните йони и да пропуска полезните, както и да отдава равномерно водата и хранителните вещества.

Първа поливка

препоръчваме да се направи с микрокристалния тор Фолиар голд в комбинация с течния Гроу куик. Това гарантира бързо прихващане, развитие на младия корен, стимулиране на първоначалния растеж.

Осем- десет дена след разсаждането

препоръчваме да се направи поливка с микоризния препарат INOQ A 600 в комбинация с течния Neem care FL. Това осигурява повишаване на биологичната активност на растенията, с корени добре формирани и устойчиви на почвени патогени.

Тази комбинация може да се повтори след около 10- 12 дена отново чрез поливка като по схема се завишават нивата на компонентите.

В това време ще започне бързо израстване на растенията. Чрез пръскане препоръчваме да се прилага комбинация от микрокристалния тор Гран голиар 20:20:20 и Хидро голд супер. Тази комбинация гарантира ускорен метаболизъм, активизиране на процесите на изграждане на тъкани, залагане на първи цветове.

КАК ПРАВИЛНО ДА ПОДХРАНВАМЕ ПИПЕРА?Във фаза цветни бутони

препоръчваме чрез пръскане на да се приложи комбинацията между Вигор Л Рапидо и Микрап Бор. Усилва се фотосинтезата, оттам се ускорява метаболизма, залагането на много и качествен цвят. Двата продукта се усвояват в рамките на около 3 часа и започват действието си веднага. Препоръчваме повторение на тази комбинация след около 10- 12 дена, или във фаза първи отворен цвят.

Във фаза първи завръз

препоръчваме да се започнат поливки с микрокристалния тор Гран фолиар 10:10:30 и течния био стимулант Хидро Алга. Микрокристалният тор осигурява основни и микроелементи, биостимуланта повишава способността на растенията на усвояване и преработване на хранителните вещества, наедряването на завръза. След около 7- 8 дена тази поливка се повтаря като се увеличават нивата на компонентите по схема.

С повишаване на размера на растениятаКАК ПРАВИЛНО ДА ПОДХРАНВАМЕ ПИПЕРА?

и с преминаването в следващата фаза на развитие, включваме чрез поливка или чрез пръскане комбинацията между Магни Кал- течен стимулант с Магнезий и Калций и Матурандо- с високо съдържание на Фосфор и Калий. Те осигуряват защита на растенията от гниене по плода, поради липса на Калций, високите нива на калий и фосфор спомагат за синтеза на захари и увеличаване на качеството им и подобряване на органолептичните им качества. Редуването на подхранването и използването на описаните продукти, биостимуланти и торове гарантират високи добиви на заложените сортове.

За индивидуални схеми, моля, обърнете се към нашите агрономи.

Автор: инж.агр. И.Георгиева