Клематисът – пищна красота

18.06.2021
2021-06-18 16:44:00

Снимки: Pixabay.com

Клематисът е изключително красив и нежен. Той има много разновидности. Неговият род включва над 300 вида. Някои са лиани, други са тревисти трайни насаждения, храсти или дървесни растения. В цветарството клематисът-лиана е най-популярен. Различните видове клематис се различават много помежду си.

Например листата на някои видове са зелени, а на други са пурпурни. Цветовете са с различни багри - от кадифено синьо до синкаво, от тъмночервено до розово, има и видове с бял и жълт цвят. Продължителността на живота на един цвят е 15 до 20 дни. Повечето сортове имат мирис, подобен на жасмин, иглика или бадем.

Отглеждане на разсад

Ако решите да отгледате клематиса от семена, трябва да се погрижите добре за разсада. Той трябва да е на слънчево място, но също така и да е предпазен от преките слънчеви лъчи.

При оформянето на първи същински лист е нужно разсадът да се пикира в индивидуални съдове. До разсаждането им в градината се отглеждат на закрито. Пресаждането в градината може да стане едва когато опасността от измръзване е отминала.

Място

Когато избирате място на клематиса в градината то трябва да е сенчесто с лека почва. Разстоянието между разсадите е 15-20 см. Трябва да прищипвате клематиса, за да може да натрупа коренова маса и да е пищен с много листа.

През зимата растенията трябва да бъдат защитени. След около 2-3 години клематисът може да бъде засаден на постоянно място.

Засаждане в градината

Много е важно да засадим клематиса в градината в подходящо време, а също така и внимателно да изберем мястото му. То трябва да е защитено от течение и ветрове, да е слънчево, но също така през обедните часове да е засенчено.

Почвата трябва да е леко алкална плодородна глинеста, добре дренирана. Препоръчва се клематисът да се засажда върху могила или изкуствено направен насип. Така дългият (около 100 см) корен няма да започне да гние поради близостта на подпочвени води.

Не засаждайте растението до ограда или сграда (не позволявайте водата от покрива да пада върху клематиса), между тях трябва да се спазва разстояние най-малко 0,3 м.

Засаждането на клематиса може да стане през пролетта и през есента. Ако сте си купили разсад в контейнер то може да го засадите и през лятото, и през есента и пролетта.

Ако сте си купили разсада през късната есен и сте закъсняли с пресаждането, то ще трябва да го отглеждате в саксията до пролетта и тогава да го засадите в градината. Съхранявайте го в хладно помещение (не повече от 5 градуса) и го прищипвайте, за да забавите растежа му.

Преди да засадите разсада в градината внимателно проверете корените му. Ако са сухи, накиснете растението във вода за малко.

КЛЕМАТИСЪТ – ПИЩНА КРАСОТА

Пролетно засаждане

Ако ще засаждате клематиса през пролетта, то най-подходящите дни са края на април, началото на май. Не забравяйте да му осигурите подпора. Тя е нужна, за да запази растението от бурните пориви на вятъра.

Добре е нейната височина да около 250 см. След засаждането задължително полейте клематиса. При засаждане между растенията трябва да се остави разстояние от най-малко 100 см.

Есенно засаждане

На местата с по-топъл климат клематисът може да се засади и през есента – през септември-октомври, но в този случай разсадът задължително трябва да има развити вегетативни пъпки.

Засаждането става по същия начин както през пролетта, само че в този случай почвата около разсада трябва да бъде покрита със слой сухи листа, а отгоре се покрива с покривен материал, например лутрасил.

Грижи за клематиса в градината

Отглеждането на клематис в градината не е трудно. Той не е капризен и не се нуждае от специални грижи.

КЛЕМАТИСЪТ – ПИЩНА КРАСОТА

Поливане

Клематисът е влаголюбиво растение затова минимум 1 път седмично трябва да се полива обилно. В горещите летни дни ще трябва да го поливате 2-3 пъти седмично. Ако не сте мулчирали почвата около растението трябва след всяко поливане да разрохквате почвата и да премахвате плевелите.

Торене

През първата година след засаждането на растението на открито, не трябва да се внася твърде много тор в почвата, защото отслабеният разсад може да изгние. В периода на активния растеж за подхранване на клематиса може да използвате азотсъдържащи торове.

Във времето на бутонизацията – богати на калий, а след края на цъфтежа – фосфорни торове. Когато изрежете растението през лятото трябва да го подхраните с минерален тор и меден препарат. През периода на цъфтеж спрете торенето.

Препоръчваме Ви нашия специален тор за клематиси, който съдържа всичко необходимо за правилното развитие на Вашето цвете.

Осигурете опора

Можете да изберете каквато опора решите – арка, решетка, пирамида или колове. Но трябва да имате предвид, че развитият клематис е доста тежък, особено когато вали. Затова подпората трябва да е от здрав материал и достатъчно стабилна.

Клематисът през зимата

Подготовката на растението за зимата трябва да започне през късната есен. То трябва да бъде защитено за зимните месеци.

В нашия каталог ще намерите изключително разнообразие от видове клематис. Предлагаме както семена, така и разсад. Нашите агрономи ще ви помогнат със съвети за правилната грижа за клематиса, ще ви препоръчат торове, както и препарати при евентуални болести и вредители. Разчитайте на техния професионализъм!