Кога и с какво да подхранваме моравата?

06.07.2023
2023-07-06 14:30:00

Снимки: Pixabay.com

Моравата е не само красив елемент от ландшафтния дизайн, но и жив организъм, който се нуждае от правилно хранене. За да може тревните площи да ви радват със своя зелен цвят и плътност през целия сезон, е необходимо да изберете торове, които да покриват нуждите на растенията и характеристиките на почвата. В тази статия ще обсъдим от какви елементи се нуждае една морава и как да планирате торенето за целия сезон.

Азот – стимулира растежа

Нито една морава не може без азот, защото той е отговорен за скоростта на растеж и наситеността на цвета на тревата. Той е част от различни съединения в почвата, които непрекъснато се разграждат от микроорганизмите и попадат в растенията. Но ако често поливате и косите тревата, азотът напуска почвата и запасите му намаляват.

За да компенсирате недостига, наторявайте тревата през март и в началото на юни. За това са подходящи минерални торове. Можете също така да прилагате органични торове като оборски тор, хумус или компост. Но имайте предвид, че органичните торове не действат толкова бързо и могат да са причина за появата на плевели.

Ние препоръчваме следните специални торове за тревни площи, които съдържат всички необходими микроелементи: Водоразтворим тор за тревна площ PlantaПланта Гранулиран органичен тор за тревна смес,  Гранулиран тор за тревна смес

През пролетта е необходим азот, за да се събуди моравата след зимата. През лятото ще ви помогне да запазите тревата зелена и сочна. Азотът е най-добре да се избягва през есента, тъй като може да причини прекомерен растеж и да намали зимната издръжливост на моравата.

За торенето на тревните площи агрономите на Аграра препоръчват комбинираните торове на Мират, както и пръскане с Хидро голд супер. 

Кога и с какво да подхранваме моравата?

Калий – защитава от стреса

Калият е важен макроелемент за растенията, който участва в регулирането на водно-солевия баланс и метаболизма. Благодарение на него тревата става по-силна и по-здрава, по-добре понася суша, топлина, измръзване и болести. Той също така насърчава по-доброто усвояване на други елементи като азот и фосфор.

Калият се внася в почвата от пролетта до есента. За това са подходящи както минерални, така и органични торове.

През пролетта е необходим калий за укрепване на кореновата система и повишаване на имунитета след зимата. През лятото помага да се запази цвета и формата на тревата при високи температури и липса на влага. През есента допринася за по-добро зимуване и възстановяване след косене.

Кога и с какво да подхранваме моравата?

Калият е основен елемент за красива и здрава морава. Не забравяйте сезонно да подхранвате тревата с калий и тя ще ви зарадва със своята зеленина и свежест.

Фосфор – регулира метаболизма

Без фосфор нормалният метаболизъм и натрупването на полезни съединения в растенията са невъзможни. Този елемент е третият по важност за моравата. Освен това отговаря за развитието на кореновата система и цъфтежа на някои видове треви. Торенето с фосфор се извършва през целия сезон. За това са подходящи минерални торове.

През пролетта фосфорът стимулира растежа и цъфтежа на тревата. През лятото помага за поддържане на здравето и добрия външен вид на тревата. През есента подобрява зимуването и възстановяването след косене.

Магнезий – подобрява здравето и добрия вид

Магнезият е от съществено значение за здравия растеж на моравата. Играе важна роля във фотосинтезата и спомага за подобряване на цялостното здраве, цвета, развитието на корените и устойчивостта на тревата на стрес. Включете магнезий в почвата с тор или доломитна вар. Това ще помогне за поддържането на буйна и здрава морава.

Кога и с какво да подхранваме моравата?

Подхранвайте с магнезий през целия сезон. За това са подходящи минерални торове като или Доломит. Можете също така да използвате органични торове, съдържащи морски водорасли – Алга микс, Хидро Алга,  Биалга 15.

Препоръчваме: Магни Кал

През пролетта е необходимо подхранване с магнезий за подобряване на цвета и качеството на тревата след зимата. През лятото помага за предотвратяване на пожълтяването при високи температури и липса на влага. През есента спомага за по-добро зимуване и възстановяване след косене.

Магнезият е важен компонент на клетъчните стени на растенията и помага за укрепването им. По-силните клетъчни стени означават, че корените на моравата и тревата ще могат да абсорбират повече вода и хранителни вещества, което може да доведе до по-добър цялостен растеж. Може също така да помогне за увеличаване на устойчивостта към стрес.

При болести

При наличие на болести като фузариум, брашнеста мана и ръжда може да използвате биопрепаратите на Биона, които освен че лекуват, но и подхранват тревата. Добра е комбинацията между: Мимоза + Кобре + БР Пауър.

Кога и с какво да подхранваме моравата?

В заключение: Подхранването на моравата е нужно за поддържане на нейната красота и здраве. За правилно хранене, трябва да изберете торове в съответствие с нуждите на растенията и характеристиките на почвата. Основните елементи, необходими на моравата, са азот, калий и фосфор. Осигурете ги и ще се радвате на красива зелена и свежа морава дълго време.