Непознатият манголд – красив и полезен

17.05.2021
2021-05-17 08:26:00

Снимки: pixabay.com

Манголдът все още не е много добре познат у нас, макар че е бил известен още в Древна Гърция и Рим. Ще го срещнете и с наименованието спанаково или листно цвекло.

Няма как да остане незабелязан – неговите ярко оцветени дръжки в червено, жълто, оранжево, лилаво определено привличат вниманието. Но въпреки всичко той остава в сянката на своите родственици – спанака, лапада и червеното цвекло.

Популярността му обаче расте в последните години. Той е наречен суперхрана, заради полезните си свойства. Богат е на витамин А, витамин С, витамин К и витамини от група В.

Освен това консумацията на манголд ще достави на организма ни още :

  • желязо
  • калций
  • магнезий
  • калий
  • манган
  • мед и фосфор
  • есенциални аминокиселини
  • протеин
  • лутеин и фибри

Листата на манголда са подобни на спанака и се използват по същия начин, а дръжките освен цветни и красиви са и много вкусни. Те са подобни на аспержи. Достигат дължина около 25 см.

НЕПОЗНАТИЯТ МАНГОЛД – КРАСИВ И ПОЛЕЗЕН

Друго предимство на манголда е, че можете да го отглеждате целогодишно. Освен в градината той може да вирее добре и на перваза в кухнята ви.

Предполага се, че родината на манголда е Западна Европа. Това двугодишно тревисто растение обикновено се отглежда като едногодишно. Всъщност, ако се погрижите добре за него през зимата и го защитите той може да оцелее през студените месеци и да ви зарадва със свежи зелени листа напролет.

Манголдът достига височина до 60-70 см, в зависимост от сорта. Има различни сортове манголд, някои са с по-едри листа други с по-дребни. На някои листата са много къдрави. Дръжките също са с различни цветове – жълти, оранжеви, червени, лилави.

Манголдът освен вкусен и полезен е и изключително красив. Именно заради разноцветните си дръжки. Той може да се използва и като цвете в цветни фигури и композиции.

НЕПОЗНАТИЯТ МАНГОЛД – КРАСИВ И ПОЛЕЗЕН

Отглеждане

Манголдът е взискателен към почвата. Той се развива добре на плодородни и влажни почви, но имайте предвид, че не понася преовлажняването. Много добре се развива на почви богати на азот и калий.

Той е студоустойчив и в по-топлите региони съвсем нормално оцелява през зимата и през пролетта ще ви зарадва със свежи зелени листа. Манголдът е по-малко взискателен към светлината за разлика от цвеклото.

Можете да го отглеждате и на места с лека сянка. При такива условия листата му имат по-нежен вкус, но дръжките не са така ярко оцветени.

Засява се на три пъти:

  • 1 посев – през първата половина на май
  • 2 посев – през юли
  • 3 посев – края на октомври- началото на ноември

Семената се засяват на гнезда по 3-4 броя семена. Разстоянието между гнездата трябва да е около 25-40 см. Дълбочината на засяване е 2-3 см.

Не е препоръчително в оранжерията да засаждате в близост домати и манголд. Причината е, че те имат различни изисквания към влажността. Доматите обичат по-редки, но обилни поливания, докато манголдът предпочита регулярните.

Затова е по-добре да го отглеждате заедно с краставиците в оранжерията. Но по принцип, ако условията позволяват, е добре да отглеждате манголда на открито.

Събиране на реколтата

По правило след 60-70 дни от засяването можем да берем листовия манголд, а след 90-100 дни – дръжковия манголд. През септември изкопаваме и пресаждаме манголда в саксии и ги поставяме на светло (от края на декември до началото на януари, при температура от +20 - + 25 ° C).

НЕПОЗНАТИЯТ МАНГОЛД – КРАСИВ И ПОЛЕЗЕН

В градината

Както казахме манголдът е изключително красив и ефектен заради цветните си стъбла и често ще го срещнете и в цветните лехи. Той не остава незабелязан от градинарите и те често го включват в градинските композиции.

Може да го засеете на бордюри, както и да оформите цветни фигури с него. Ефектните му цветни стъбла ще внесат много интересен щрих в градината ви.

В саксия

Голямо предимство на манголда е, че може да се отглежда и в саксии като стайно растение. Така освен че ще ви радва с красотата си, ще ви осигурява и пресни свежи листа за салата или някое ястие. Ако ще отглеждате манголда в саксия, тя трябва да  е с височина не по-малко от 30 см.

Когато отглеждате манголда като стайно растение е добре да го поставите на перваза на югозападен или югоизточен прозорец. Разсадът засяваме в саксия като стайно растение, като е много важно да осигурите добър дренаж.

Почвеният субстрат трябва да бъде плодороден и рохкав. През лятото изнесете саксията на слънце. Подхранването е с комплексни торове и се прави два пъти в месеца.

На трапезата

Както вече споменахме манголдът е изключително полезен и е добре да го включвате често в менюто си. Листата може да използвате сурови, а дръжките, задължително сготвени. Те имат вкус, наподобяващ този на аспержите и се приготвят по същия начин.