Отглеждане на домати и грижи през вегетацията

27.11.2018
2018-11-27 00:00:00

Снимка: Stockvault

В предишна наша статия ние, агрономите от фирма "Аграра", дадохме своите препоръки за производството на разсади за зеленчуци. Сега продължаваме с темата за отглеждането и грижите през вегетацията на доматите.

При разсаждането на доматите, препоръчваме да се направи поливка с препарата Гроу Куик в комбинация с кристалния тор Гран Фолиар 10-40-10 + Микро.

Гроу куик е органичен азотен течен тор, съдържащ свободни аминокиселини, които лесно се абсорбират. Поради вложените в него водорасли, хуматни киселини и хидролизиран биостимулант, той осигурява доста предимства, като:

-по-здрави коренова система,

-по-добър растеж на растенията;

-по-устойчиви на болести и вируси насаждения;

-по-високи добиви.

Гран Фолиар 10-40-10 + Micro е напълно водоразтворим микрокристален тор, богат на фосфор, получен от висококачествени суровини. Подходящ за най-усъвършенстваните напоителни системи. Продуктът не съдържа хлориди, сулфати и карбонати и по тази причина може да се използва при листна обработка и при фертигация.

Приложението на тази комбинация може да стане и листно 2-3 пъти през около 15 дни.

След прихващането на разсада от домати препоръчваме в грижата за младите растения да се използва Алга Микс - органичен азотен тор, съдържащ екстракт от морски водорасли в твърда форма, разрешен за употреба в биологичното земеделие. Алга Микс е органичен продукт и съдържа 100% морски водорасли (Sargassum, Aschophyllum Nodosum и Laminaria). Обогатен е допълнително с естествени фитохормони (растителни), ензими, протеини, витамини, аминокиселини и полизахариди. Продуктът основно се използва като регулатор на растежа за насажденията. Използването му увеличава добивите, удължава периода на растеж, узряването и съхранението на плодовете, подпомага развитието на корена, повишава устойчивостта на растенията към стрес, намалява значително разграждането на хлорофила като подобрява клетъчния метаболизъм.

Прилагайте Алга Микс чрез напръскване 3-4 пъти през вегетацията.

В този момент от развитието на растенията препоръчваме и прилагането на един отличен за листно приложение тор, изграден на базата на хуминовите киселини - Хидро Хумик 16. Този продукт е течна формула с висока концентрация на хуминови киселини и екстракт от Леонардит, извлечени от специално подбрани суровини. Хидро Хумик 16 подобрява качествата на почвата, предпазва растенията от натрупване на соли и контролира процеса на минерализация; увеличава развитието на кореновата системи, растежа на стъблото и листата.

Препоръчваме листно прилагане 2-3 пъти по време на вегетацията.

В началото на фазата на цъфтеж на доматите препоръчваме да се пръскат или поливат с друга важна комбинация между кристален тор Гран Фолиар 20-20-20 + Микро и Вигор L Рапидо.

Гран Фолиар 20-20-20 + Micro е висококачествен, чист и разтворим продукт. Високата концентрация и перфектният баланс между основните хранителни вещества го правят подходящ за всички видове култури, които изискват приемане на N, P, К, особено при начало на цъфтеж и узряване на плодовете.

Вигор L Рапидо е продукт със специфично действие. Смес от аминокиселини от органични растителни материали, биостимуланти: естествени цитокинини, фолиева киселина, хуминови и фулвинови киселини, глутаминови киселини, аспарагин, аланин, лизин и други аминокиселини, витамини (А, В, С, РР, К), въглехидрати, микроелементи (бор, желязо, манган, молибден, цинк, мед, кобалт). Разрешен за употреба в биологичното земеделие. Продуктът се нуждае само от 3-6 часа, за да проникне в растенията и да започне да действа. Комбинацията от двата продукта играе изключително важна роля във фенофазата цъфтеж и залагане на плода. Състава им влияе положително не само на качеството на цвета и плода, но и на фотосинтезата.

За преодоляване на калциевия недостиг, предлагаме да се използва препарата Magni Cal - азотно-калиев тор, с добавен калций, който е много ефективен за борба с върховото гниене на доматите. Magni Cal не е токсичен за културите и са му нужни само 3-6 часа за проникне в растението и да започне да действа.

Продуктът може да се използва многократно по време на вегетация, на всеки 10 дни при нужда, до беритба.

Във фазата наливане на плода използването на комбинация от Хидро Голд Супер и Гран Фолиар 10-10-30+ Микро.

Хидро Голд Супер е органичен азотен тор. Разрешен за употреба в биологичното земеделие. Благодарение на високото и балансирано съдържание на аминокиселини, олигопептиди, пептиди с ниско или средно молекулно тегло, този продукт е на едно от първите места между протеиновите органични торове. При листно приложение, препаратът се абсорбира лесно и се пренася в метаболитно активните центрове, където се осъществява синтеза на ензими, протеини, растителни регулатори и въглехидрати. При фертигацията протеиновата фракция е полезна за бавното освобождаване на запасите от органичен азот, което влияе положително върху химичните и физични свойства на почвата. Прилагането на Хидро Голд Супер води до по-високи добиви, по-добри органолептични свойства и по-високо качество на плодовете. В случай на стрес, измръзване, градушка или коренова асфикция Хидро Голд Супер ускорява възстановяването на растенията.

Гран Фолиар 10-10-30+Micro е микрокристален тор, който е напълно водоразтворим, богат на калий и получен от висококачествени суровини. Подходящ е за капково напояване. Продуктът не съдържа хлориди, сулфати и карбонати. Може да се използва както за обработка на листа, така и за фертигация.

Препоръчително приложение 3-4 пъти през 10-14 дни, внасян листно по време на вегетация.

За преодоляване на стрес при неблагоприяти климатични условия, градушка, засушаване и др. препоръчваме прилагането на Mикраб Рейм, който има интересна формула, съдържаща мед и желязо, специално предназначена за контрол на хранителните нужди на растенията, причинени от недостиг на тези два елемента. Продуктът запазва органолептичните свойства на плодовете; намалява стреса; индуцира по-голяма устойчивост на атаки от патогени.