Пасифлора – цветето на страстта

29.06.2021
2021-06-29 17:28:00

Снимки:Pixabay.com

Пасифлората е изключително красиво и оригинално цвете. Нейните цветове привличат вниманието и никога не остават незабелязани. Познати са много видове пасифлора – някои са храстовидни, други са лиани, трети са подходящи за отглеждане в саксия, а четвърти дават ядливи плодове.

Пасифлората цъфти от юли до октомври с разнообразни на цвят цветове. Някои видове са ароматни, но бързо увяхват. След прецъфтяването се оформят плодове, които при някои сортове са ядливи. Като цяло пасифлората расте бързо и не е капризно растение.

Тя основно се отглежда като стайно растение, но все по-често я срещаме и в градините.

ПАСИФЛОРА – ЦВЕТЕТО НА СТРАСТТА

Пасифлората като стайно растение

Място

Цветето има нужда от добра осветеност, затова ви препоръчваме да го поставите на южен прозорец. Ако имате възможност в горещите летни дни го изнесете на чист въздух.

Трябва да имате предвид, че пасифлората не се развива добре в затворени помещения със застоял въздух. Тя има нужда от често проветряване, но заедно с това трябва да сте внимателни и да я предпазвате от течение.

Температура

Пасифлората реагира зле на прекалено високи температури. Затова през лятото следете температурата в помещението да не надвишава 30 градуса. През зимата е периодът на покой. Тогава цветето трябва да е на температура около 10-14 градуса.

Поливане

Пасифлората има нужда от редовно поливане. Почвата трябва да е непрекъснато влажна. Но в същото време трябва да бъдете внимателни да не я преполеете. Ако след поливането в подложната чинийка остане вода, трябва да я излеете, за да няма задържане на вода.

ПАСИФЛОРА – ЦВЕТЕТО НА СТРАСТТА

Влажност

Растението се нуждае от висока влажност и затова е добре да го напръсквате с пулверизатор вечерно време. А през горещите летни дни веднъж седмично му осигурете и топъл душ.

Резитба

Трябва ежегодно да подрязвате растението. Така ще стимулирате неговия растеж. Но резитбата трябва да започне, едва когато то стане на 3 години.

През пролетта се подрязват 1/3 от миналогодишните второстепенни стъбла, защото цветове се появяват само на младите клонки.

Когато пасифлората прецъфти, трябва да подрежете дългите второстепенни стебла, които развалят външния вид на цветето.

Подхранване

От февруари до септември редовно подхранвайте цветето. Това трябва да става 2 пъти месечно. Добре е да редувате органични и минерални торове.  

ПАСИФЛОРА – ЦВЕТЕТО НА СТРАСТТА

Период на покой

За да цъфти обилно и продължително пасифлората има нужда от период на покой. През това време трябва да пренесете саксията на добре осветено хладно място. Поливайте много рядко. 

Опора

Добре е да осигурите на пасифлората опора, защото тя е катереща се лиана. Нужно е да направлявате растежа на стеблата в посоката, в която желаете, защото те растат много бързо.

Пресаждане

Младите растения се пресаждат ежегодно, а възрастните 1 път на две или три години. Пресаждането се прави през пролетта като преди това се изрязват всички миналогодишни стебла.

Саксията, в която ще пресаждате пасифлората, не трябва да е много голяма, за да може да цъфти. Защото ако саксията е прекалено голяма цветето расте на листна маса, но не цъфти.

Пасифлора в градината

Както вече споменахме пасифлората може да се отглежда и в градината. Тя е катереща се лиана и затова трябва да й осигурите опора. Освен това тя расте бързо и е предпочитана за декориране на арки, беседки, навеси, тераси и др.

Пасифлората е светлолюбиво цвете и е добре да я засаждате на слънчеви места с южно изложение. Слънчевата светлина е много важна за цъфтежа на пасифлората. Ако е на сенчесто място тя няма да цъфти или ще цъфти слабо.

Поливане

Пасифлората се нуждае от обилно поливане, особено през лятото, когато температурите са високи. Ако имате възможност „къпете“ цялото растение или го опръсквайте редовно и то ще ви се отблагодари с блестящи зелени листа и обилен цъфтеж.

В някои по-топли райони на страната пасифлората презимува без проблем, но някъде се налага да й осигурите защита. 

В нашия сайт ще намерите разнообразие от сортове пасифлора, а от агрономите ни ще получите професионални съвети за нейното отглеждане.