Правилната саксия е важна за развитието на растенията

29.07.2022
2022-07-29 18:38:00

Снимки: Pixabay.com

Каква саксия ще изберете за отглеждането на цвете, разсад или зеленчук е от изключително значение и може да повлияе на развитието на растението.

Защо е важна?

Саксията е мястото, където ще „живее“ вашето растение. И така, както вашият дом е важен за вас – така свързани са и растението и саксията. Ако изберете например малка саксия корените на цветето или зеленчука ще се огънат прекалено и няма да могат да осигурят нужните хранителни вещества.

Размер

Това е може би една от най-важните характеристики на саксията. Трябва да прецените правилно големината. За целта е важно да познавате добре растението, което ще отглеждате.

ПРАВИЛНАТА САКСИЯ Е ВАЖНА ЗА РАЗВИТИЕТО НА РАСТЕНИЯТА

Ако то развива мощна коренова система трябва да изберете по-голяма саксия. Но не бива да прекаляваме. Някои видове цветя като амарилиса, например, не цъфтят, когато се отглеждат в голяма по размер саксия.

Важна е и височината. По-високите растения по правило имат нужда от по-стабилни и високи съдове.

Форма

И тук трябва да съобразите основни неща: важно е саксията да е стабилна, за да не пада, както и да съответства на растежа на растението. Най-популярната е пресечен конус, но може да изберете кръгла, квадратна или в ексцентрична форма.

Материал

Друг много важен елемент.

Вариантите тук са разнообразни:

  • Керамични саксии – те са често използвани, защото са подходящи за повечето растения. Освен това са от екологичен и въздухопропусклив материал (за целта не трябва да са гланцирани). Друго предимство е, че пропускат и излишната влага. Понякога това води до по-бързо изсъхване на субстрата. Важно е да го съобразите, когато поливате. Керамичните саксии имат някои недостатъци - лесно се чупят и понякога мухлясват. 
  • Дървени саксии – много важно тяхно предимство е, че осигуряват добра топлоизолация и предпазват корените на растенията от измръзване. Техен основен недостатък е, че не са издръжливи на влага. 

ПРАВИЛНАТА САКСИЯ Е ВАЖНА ЗА РАЗВИТИЕТО НА РАСТЕНИЯТА

  • Пластмасови саксии – може би най-популярните, защото са евтини, леки и дълготрайни. Освен това се предлагат в изключително разнообразие от ярки цветове и форми. Техният недостатък е, че не са въздухопропускливи. Затова са неподходящи за растения, чиито корени имат нужда от добра аерация. Такива са драцена, кротон, антуриум и др. 
  • Метални саксии – не са много популярни сред градинарите. Причината: те доста силно се нагряват и не са подходящи за чувствителни растения. В тях може да отглеждате кактуси и други сукуленти, които нямат проблем с високите температури. Освен това от влагата бързо ръждясват.

ПРАВИЛНАТА САКСИЯ Е ВАЖНА ЗА РАЗВИТИЕТО НА РАСТЕНИЯТА

Биоразградими саксии

Това е много предпочитан вариант при отглеждане на разсад за зеленчуци. Саксиите са изработени от торф и когато разсадът стане достатъчно голям той не се вади от тях, за да се пресади в градината, а се засажда директно с формата.

След време саксийката се разгражда и осигурява допълнително хранителни вещества на растенията. Тези форми са подходящи за растения и зеленчуци с деликатна и крехка коренова система, за която пресаждането е изпитание.

Затова ние препоръчваме да използвате биологичните саксии за разсад. Предлагаме различни форми и размери.

ПРАВИЛНАТА САКСИЯ Е ВАЖНА ЗА РАЗВИТИЕТО НА РАСТЕНИЯТА

Прозрачни

Сигурно вече сте се досетили, че това са саксиите за орхидеи. Прозрачните саксии позволяват на светлината да достига до корените, както и да се следи техният растеж, което е изключително важно за здравето на Вашите орхидеи. Предлагаме цветни прозрачни саксии за орхидеи, за да можете да ги съчетаете максимално добре с интериора у дома.

Висящи

Това са саксии, които са изключително подходящи за каскадни цветя, а защо не и ягоди, например. Те се закачат на високо и са изключително ефектни, когато цветчетата се спускат като водопад от тях.

Много големи

Това са големите саксии, които поставяме в градината или на терасата. Те са подходящи за храстовидни цветя, чери домати или малки плодни дръвчета. Много е важно правилно да прецените мястото им, защото преместването им, когато за пълни с почва определено е предизвикателство.

ПРАВИЛНАТА САКСИЯ Е ВАЖНА ЗА РАЗВИТИЕТО НА РАСТЕНИЯТА

Саксии от подръчни материали

В последно време много хора предпочитат да изработят сами саксии от излезли от употреба предмети – автомобилни гуми, стари лейки, съдове, бурета и много други.

Можете да развихрите въображението си и да създадете саксия от каквото решите. Важно е да се съобразите размера й с растението, което ще отглеждате в нея и материала. Не забравяйте и дренажа.

Дренажът е важен!

Да, наистина. Каквато и саксия да изберете трябва да сте сигурни, че тя има отвори за добър дренаж. Ако има застой на вода, корените ще изгният и растението ще загине. Вие можете да подпомогнете добрия дренаж като добавите в почвата дренажна добавка от керамзит

Глинените камъчета подобряват циркулацията на влагата и въздуха, поддържат влажността, предотвратяват образуването на мухъл по повърхността на почвата. Ако се затруднявате да изберете подходящата саксия – потърсете за съвет нашите агрономи! Те с радост ще ви помогнат да изберете най-подходящите съдове за вашите растения.