През декември овощарят се нуждае от вар и замазка!

25.11.2019
2019-11-25 11:09:00

Снимка: Planta

След прибирането и на последните плодове от овощната градина като че ли работата свършва и следва дълга почивка. Така обаче изглежда само за незапознатите. Всъщност работата в градината не спира. Има няколко важни дейности, които не бива да пропускате през този период. За някои от тях като зимното пръскане, почистването на листата и клоните, както и засаждането на нови овощни дръвчета вече говорихме.

Сега ще ви напомним за друго не по-малко важно мероприятие – отстраняването на старата кора и варосването на дръвчетата.

Преди да пристъпите към варосване трябва първо да изчистите старата кора. Защо е нужно това? Кората е като кожата за човека – тя първа изпитва температурните колебания, замръзва, получава слънчеви изгаряния, напуква се, бива поразявана от вредители -корояди, загрубява и се бели по естествени причини... Затова е нужно да се полагат много грижи за нея. Ако не отстраните повредената кора тя ще загуби предпазната си роля и ще позволи да се повреди дървесината, което пък ще увреди самото дърво. Затова първо отстранете старата напукана кора, която е започнала да се бели. Трябва да направите това с ръце, без да използвате метални или пластмасови инструменти и четки, защото така ще нараните растението. Отстранявайки кората ще премахнете и евентуалните вредители останали в нея. Това е и причината да я изгорите след това.

Ако при отстраняването сте наранили кората или забележите други рани от отчупване на клони веднага трябва да намажете внимателно мястото с овощарска замазка.

Предлагаме ви невероятните овощарски замазки на фирма Адама. Те са органични и обогатени с мед. Лесни са за нанасяне и имат изключителен предпазващ ефект. Подобряват устойчивостта на растенията към атаките на гъбични заболявания и вредители. Подходящи за всички видове присадки. Предлагаме и замазка във форма на стик, още по-лесна за употреба.

Също добър продукт е и овощарската замазка на Планта. Тя създава бариера, която ефективно защитава раните от инфекция и възстановява кората. Устойчива е на атмосферни условия.

Вече може да пристъпите към варосването

Варосването е добре да се прави няколко пъти в годината, но основното е точно сега – ноември –декември. Повторното, обновяващо варосване е пролетното – в края на февруари, началото на март, а третото може да се направи през лятото.

Варосването защитава стволовете от слънчев пригор, има и предпазно действие срещу някои лишеи и пазарити. Предлагаме ви един доказал своите качества сред нашите клиенти продукт – вар на полската фирма Планта. С нея дърветата боледуват по-малко, дават по-богата реколта и живеят по-дълго.