Розата – кралицата на цветята

30.07.2021
2021-07-30 19:26:00

Снимки: Pixabay.com

Розата е изключително красиво цвете и не случайно е наречено царицата на цветята. Но като всяка аристократична особа и тя е много капризна и взискателна към грижите, които трябва да полагате за нея.

Ако сте решили да засадите рози в градината си, вижте какви съвети за грижата за тях дават от руското издание Комсомольская правда.

Място

За да цъфтят обилно Вашите рози и да се развиват добре трябва да изберете правилно мястото, където ще ги засадите. Важно е да осигурите две неща - светлина и влага.

Светлина

Тези цветя са топло- и светлолюбиви и затова мястото, което изберете трябва да е слънчево. Но трябва да имате предвид, че и ако са изложени на постоянно силно слънце тяхната красота ще изчезне и те няма да се развиват добре.

Идеално е ако в най-горещите часове на деня розите се намират на поне лека сянка.

Не бива да засаждате розите на сянка. Те няма да виреят добре. Ако им липсва светлина стеблата им стават тънки и хилави, а цъфтежът им спира. Рози, засяти на сянка, трудно зимуват. Най-неподходящо е да засадите розите под дървета. Те се явяват тяхна конкуренция и цветята не се развиват добре.

Напълно неподходящо е да ги засаждате на северната страна на къща, сграда или ограда. На такива места розите не цъфтят, а през зимата – измръзват.

РОЗАТА – КРАЛИЦАТА НА ЦВЕТЯТА

Влажност

Розите не понасят прекалената влажност и задържането на вода. Това е пагубно за тях. Затова не е добре да ги засаждате на места с повишена влажност, където се събира дъждовна вода, около езера и други водоеми.

Много е важно и нивото на подпочвените води да не е високо. Розата е храст и нейните корени растат на дълбоко и ако достигнат до подпочвени води те ще загният.

Почва

Розите обичат плодородни почви с повишено съдържание на хумус. Друга важна характеристика на почвата е да е рохкава, за да е въздухо- и водопропусклива. Идеалният вариант е лека глинеста почва или чернозем.

РОЗАТА – КРАЛИЦАТА НА ЦВЕТЯТА

Изключително неподходящи почви за розите са:

  • Песъчливи – те не задържат влагата и хранителните вещества, освен това през лятото силно се нагряват, а през зимата – замръзват. 
  • Блатисти и кални – в тях корените на розите не могат да дишат.
  • Каменисти – имат малко хранителни вещества.

За предпочитане е и ако почвата е слабо кисела pH 5,5 – 6,5. На много кисели почви розите растат много слабо, защото им липсват хранителни вещества. Освен това такива почви обикновено са блатисти.

На алкални почви розите също не виреят добре и често страдат от хлороза, тъй като при високо pH се усвояват лошо фосфорът, желязото, манганът и борът.

Кога да засаждаме розите в градината?

Тези рози, които се продават засадени в контейнери може да се засаждат в градината от края на май до края на септември. А тези, които се продават в кутии се засаждат в края на май.

Дупките, които ще подготвите за засаждането на розите трябва да са със следните размери:

  • Диаметър – 50 см
  • Дълбочина - 40 - 50 см, като се има предвид, че корените ще бъдат скъсени до 35 см (на тежки глинести почви дълбочината е по-голяма - 60 - 70 см).

След като засеете розите трябва да ги полеете. Някои градинари препоръчват и да ги мулчирате, за да съхраните по-дълго време влагата.

РОЗАТА – КРАЛИЦАТА НА ЦВЕТЯТА

Поливане

Трябва да започнете с поливките от средата на май – по това време почвата обикновено изсъхва. Достатъчно е да поливате един път седмично. Най-добре е да поливате розите сутрин, за да може водата да попие в почвата до настъпването на горещините.

Може да ги поливате и вечерта, но не прекалено късно, защото е необходимо капките, които попаднат върху листата да могат да изсъхнат. В противен случай розите могат да се разболеят от гъбни болести.

С наближаването на есента трябва да намалите поливките – един път на две седмици. Това е необходимо, за да могат розите да се подготвят за зимата.

Подхранване

Препоръчваме Ви да използвате специалния кристален тор за рози на полската фирма Планта. Това е многокомпонентен тор, предназначен за всички видове рози.

Той напълно покрива нуждите на растенията от хранителни вещества. Балансираното съдържание на калий гарантира буен и обилен цъфтеж до късна есен.

РОЗАТА – КРАЛИЦАТА НА ЦВЕТЯТА

Подготовка на розите за зимата

Много е важно да започнете подготовката на розите за зимата от рано, за да могат те да понесат добре студените месеци.

Намалете поливките

Още след средата на август намалете поливките на един път на две седмици.

Подхранете розите

Сега е моментът да внесете в почвата фосфорни и калиеви торове. Внимавайте с внасянето на торовете. Това не трябва да става на суха почва, защото може да изгорите корените. Затова подхранването се прави след дъжд или след поливане.

Направете санитарна резитба

За да подготвите розите за зимата трябва да изрежете всички сухи, счупени и болни части на храста. След това се премахват и всички тънки издънки, защото колкото по-гъст е храста, толкова по-податлив е на заболявания.

В нашия сайт ще намерите изключително разнообразие от сортове рози, които ще ви омаят с красотата си. Сега, когато вече знаете основното за тяхното отглеждане, спокойно може да изберете Вашата роза, която да краси градината ви.