Руколата – можем ли да я отгледаме сами?

22.06.2021
2021-06-22 10:04:00

Снимки: Pixabay.com

Руколата присъства все по-често на трепазата ни. Нейният пикантен и специфичен вкус предизвиква две крайни мнения - или я харесваш или не!

Ползи за здравето

Руколата е много полезна за организма ни, защото съдържа фибри, витамини, ензими, антиоксиданти и други. Консумацията й оказва ползотворно влияние върху тялото ни и затова е добре да я включваме често в менюто си.

Тя подпомага имунната система, влияе добре на стомашно-чревния тракт, с нея можем да осигурим на тялото си фолиева киселина, предпазва от остеопороза, защото е богата на калий и калций.

Консумация

Руколата се добавя към различни видове зелени салати, също така често с нея се гарнират пица или паста, може да я добавите към сандвичи или да я сервирате като гарнитура. Изобщо вариантите да я включим в менюто си не са малко.

Можем ли обаче да си я отгледаме сами?

Отговорът е – да! Можете да отглеждате руколата не само в градината, но и на прозореца у дома. Руколата достига височина до 60 см. Листата й са сравнително месести със специфичен аромат.

Отглеждане на разсад

Когато ще отглеждате рукола от семена, имате два варианта – единият е чрез производство на разсад, а другият е – директен. Директният начин на отглеждане се предпочита за по-топлите региони. Семената се засяват направо в почвата през април.

Ако мястото, където живеете, се характеризира с по-хладна пролет – то препоръчваме ви да отгледате руколата чрез производство на разсад. В този случай семената се засяват в началото на март.

РУКОЛАТА – МОЖЕМ ЛИ ДА Я ОТГЛЕДАМЕ САМИ?

Засяване

Някои градинари препоръчват да напълните съдовете, в които ще отглеждате разсада от рукола, с почва от мястото в градината, където предвиждате да я пресадите. Ако изберете да направите това, ви напомняме, че трябва задължително да дезинфекцирате почвата преди да засеете семената.

Може, разбира се, да закупите и от нашите торфени смеси, произведени специално за отглеждането на разсад. Формата за разсад, която ще използвате, трябва да е дълбока поне 10 см. Семената се разпределят равномерно като между тях се оставя разстояние 15-20 мм.

След това посипете върху семената около сантиметър почва. Пренесете ги на добре осветено място. Не е необходимо да ги покривате със стъкло или найлон. Всъщност при благоприятни условия семената поникват за 3-5 дена.

Когато се формират 2 същински листа трябва да направите пикиране. При пикирането може да засадите по две млади растения в торфени саксийки или да ги прехвърлите в по-голям съд и да ги засеете на разстояние 10-15 см, а между редовете да оставите 25-30 см.

Отглеждане на рукола на прозореца

Руколата може да се отглежда и като стайно растение. Така дори и през зимата ще имате свежа и зелена подправка. Засейте семената по указания по-горе начин в саксия.

Освен че ще имате вкусна добавка към Вашите ястия може да използвате саксията и за украса на дома. Важно е да осигурите добър дренаж на съда, в който ще отглеждате растението.

Важно е също, когато отглеждате руколата като стайно растение да я поливате регулярно, защото в противен случай листата й стават горчиви. Ако трябва да бъдем по-точни нека поливането да е 1 път на два дена, но всъщност най-добър показател е почвата. Тя трябва да бъде винаги леко влажна.

Температурата, при която се развива най-добре руколата, е около 18 градуса.

РУКОЛАТА – МОЖЕМ ЛИ ДА Я ОТГЛЕДАМЕ САМИ?

Отглеждане на руколата в градината

Ако отглеждате руколата чрез разсад той трябва да бъде пресаден в градината през април, когато температурата достигне около 9-10 градуса. Много е важно да изберете правилно мястото, където ще отглеждате руколата.

То не трябва да е само слънчево или само сянка. Идеалното място е такова, което до обяд се огрява от слънцето, но в обедните часове е засенчено и предпазено от преките слънчеви лъчи.

Руколата расте на  неутрална или слабо алкална почва. Ако спазвате сеитбооборота добри нейни предшественици са доматите, картофите, морковите, също тиквите и бобовите култури. След като пресадите разсада трябва да го полеете.

Руколата е студоустойчиво растение. Тя може да издържи студове до минус 7 градуса, но ако се предвиждат по-ниски температури е добре да покриете растенията с найлон или друг покривен материал.

Грижи

Отглеждането на руколата в градината не е трудно. То е подобно на отглеждането на салата. Добре е да й осигурите регулярно поливане, плевене, а също и разрохкване на почвата.

Трябва също да имате предвид, че през лятото при горещ и сух период руколата може да започне да цъфти. Това оказва отрицателна въздействие върху вкуса на листата.

Затова най-важното при отглеждането на руколата е влажната и рохкава почва. Това е причината да препоръчваме руколата да се полива често и обилно. Важно е също плевенето и разрохкването на почвата. При сухо и горещо лято поливките трябва да се увеличат.

Реколтата

Най-добри на вкус са листата, които са достигнали до 10 см. По-високите стари листа загубват част от вкусовите си качества. От поникването на семената до откъсването на първата реколта минават около 4 седмици. Ако сте решили да отгледате рукола у дома или в градината – разгледайте каталога ни. В него ще намерите различни сортове. Предлагаме също и интересни миксове с включена рукола в тях. Нашите агрономи ще ви помогнат с полезни съвети при отглеждането й.