Салатата Айсберг – как да я отглеждаме?

09.06.2021
2021-06-09 19:58:00

Снимки: Pixabay.com

Салатата Айсберг е добре позната и обичана. Благодарение на своите вкусови качества и полезни свойства тя намира често място на трапезата ни. Приготвяме я като свежа салата, добавяме я на сандвичи, като гарнитура към основно ясние и др.

Вероятно ви е интересно откъде идва името й – Айсберг. Когато са я  транспортирали, за да я запазят свежа, производителите я покривали с кубчета лед. Оттам и името й – Айсберг.

В последните години салатата намира все по-често място и в градините ни. Много стопани желаят да отгледат вкусната и полезна салата сами. Оказва се, че това не е така трудно.

Какво трябва да знаем?

Вегетационният период на салатата Айсберг е 90 дни. Тя образува кръгла глава, подобно на зелето, но хрупкавите й листа напомнят вкуса на марулите.

Когато избирате къде да я засеете имайте предвид, че тя обича слънчеви места или полусенчести. Този вид салата вирее добре на глинести или песъчливо-глинести, неутрални почви. Ако се съобразявате с правилата на сеитбооборота, добре предшественици за Айсберга са картофи, лук или зърнени култури.

Растението се развива добре при оптимална температура от 18-25 градуса, но трябва да отбележим, също и че е студоустойчива и издържа и при по-студено време.

За да се наслаждавате по-дълго на невероятния й вкус, може да засаждате семената поетапно през 14 дена. Така ще имате по-дълго в градината вкусната салата Айсберг.

Засяване на открито

Ако сте решили да засеете семената на салатата Айсберг директно в градината, то това е най-добре да стане в края на април, началото на май. Разстоянието между семената трябва да е около 20-30 см. Препоръчваме ви да покриете семената с найлон, за да поникнат по-бързо.

Това ще стане за около 6-14 дена. Ако обаче времето е студено на семената ще им е нужно повече време, за да поникнат.

Отглеждане на разсад

Препоръчваме при производството на разсад да използвате торфени саксийки или биоразградими форми за разсад, които ще откриете на нашия сайт. При тях младите растения се засаждат директно с кофичката, без да се налага да се вадят и така няма опасност да се повредят корените.

Температурен режим

До поникването разсадът се държи при температура около 17-18 градуса, след това може да го преместите на по-топло. Пресаждането в градината става, когато са оформени 3-4 същински листа.

Напомняме ви, че както при всеки разсад и тук е добре няколко дена преди пресаждането да закалите разсада. Изнасяйте го навън, като постепенно увеличавате времето.

Пресаждане

Както вече уточнихме за салатата Айсберг е добре да изберете слънчево място. След като внимателно пресадите разсада трябва да го полеете.

Младите растения се засаждат на разстояние около 30-40 см, тъй като айсбергът оформя големи глави. Добре е ако очаквате захлаждане да го защитите с найлон.

Засяване през късната есен

Може да изберете да засеете салатата Айсберг и през есента. Поради опасността от измръзване агрономите съветват да увеличите броя на семената около 2 пъти. Засятата леха се покрива със специален  материал или сухи листа и трева. През пролетта, когато времето се затопли, вече може да откриете салатата.

Подхранване

Торенето се прави няколко пъти през вегетацията, като е добре да се съчетава с поливането. Бъдете внимателни с торовете, които използвате, защото както и салатата, Айсбергът натрупва в листата си нитрати. Най-добре е да предпочетете биопродукти, които ще намерите на нашия сайт. Допитайте се до нашите агрономи за съвет.

Окопаване и плевене

Това са дейности, които задължително трябва да направите. Окопаването е леко и внимателно, за да не повредите корените. Отстранявайте своевременно плевелите.

Поливане

Поливането трябва да е системно и умерено. Може да е през ден или веднъж седмично, но по-обилно. Ако почвата е суха, няма да се оформят добри глави, а ако е прекалено влажна има опасност да загние растението. Затова наблюдавайте почвата и преценявайте правилно кога е нужно да полеете растенията.

Проблеми

Често салатата Айсберг бива нападната от охлюви.

За да се спасите от вредителите ви предлагаме няколко варианта:

  1. Биопродуктът Биона Синкар. Той е произведен от естествени екстракти, действа срещу плужеци (голи охлюви), попови прасета и охлюви, телени червеи, както при контакт, така и при поглъщане.
  2. Другото предложение е от полската фирма Планта - Слимакс-Лима Оро - стомашен и контактен слугицид под формата на гранулирана стръв, предназначен за борба с охлюви.
  3. Бариерата срещу голи охлюви, отново на Планта. Тя е под формата на микрогранули. Този продукт е безопасен за хората.

При евентуални болести или други проблеми може да потърсите за съвет нашите агрономи, които ще ви консултират.

Ако салатата не оформя глави?

Причина за това може да са няколко неща:

  1. Недостатъчна влажност
  2. Неправилно подбрано място, ако е сенчесто салатата не се развива правилно
  3. Ниски температури – Оптималната температура, която е необходима на салатата Айсберг, за да оформи глави, е 20-22 градуса
  4. Много гъсто засадени растения

Как да я съхраняваме?

Салатата Айсберг може да се съхранява в хладилник до седмица. Много е важно да подберете правилно кога да я откъснете. Ако е прекалено рано – младите салати по-трудно се съхраняват.

„Старите“, които са много твърди, нямат добри вкусови качества. Затова най-добре е да избирате глави със средна плътност. Те са с най-добри вкусови качества и най-добра съхраняемост. Салатата Айсберг е лесна за отглеждане и много вкусна и сме сигурни, че ще намери място в градината ви. В нашия каталог ще намерите разнообразие от сортове, които да засеете.