Тиквичките – как да ги отглеждаме?
Снимки: pixabay.com
Тиквичките са любим зеленчук. Могат да се консумират сурови на салата, печени, пържени, пълнени и още много вкусни рецепти. Освен вкусни те са и много полезни.
Подпомагат храносмилането, забавят стареенето, понижават нивата на кръвната захар, подпомагат здравето на сърцето, подобряват зрението, увеличават енергията и не на последно място подпомагат отслабването. Имате ли нужда от още причини, за да включите този полезен зеленчук в менюто си?
Безспорно, най-добре ще е ако отгледате сами тиквичките във Вашата градина, защото пресни те са най-полезни, а и ще сте сигурни в начина на отглеждането им.
Как да отглеждаме тиквичките?
Те не са капризни и не е трудно да отгледате богата реколта от вкусни тиквички, но все пак имат изисквания, с които е добре да се съобразим.
Много важно за отглеждането на тиквичките е изборът на място. Най-важно е то да е слънчево. Тиквичките не виреят добре на сянка. Те са взискателни относно слънчевата светлина, затова подберете добре мястото.
Освен това трябва да са защитени и от вятър. Тиквичките не понасят дори частично засенчване. То няма да спре съвсем развитието на растенията, но добивите определено ще са по-ниски. Затова изберете огрявано от слънце, защитено място за вашите тиквички.
Трябва да имате предвид и кои предшественици са добри за тиквичките. Засейте ги там, където преди това сте отглеждали домати, пипер, патладжан и картофи.
Почва
Тиквичките имат изисквания и към почвата. Те виреят добре на топли, плодородни и глинесто-песъчливи почви. Също така е важно да се знае, че те могат да се отгледат чрез разсад или чрез семена.
Ако искате по-ранна реколта, безспорно ще трябва да произведете разсад, но ако не бързате или нямате място за разсад, може да засеете и директно семената в почвата.
Производство на разсад
Семената се засяват в края на март, началото на април. Както вече казахме тиквичката е топлолюбива култура, затова при температура 20-25 градуса семената поникват за около 3-4 дена.
Когато разсадът поникне ви препоръчваме за 4-5 дена да намалите температурата на въздуха до около 15-16 градуса, за да се развие добре кореновата система и да не се изтегли разсадът. След това поддържайте температура около 20 градуса.
Преди да изнесете разсада навън трябва няколко дена да го закалявате, като го изкарвате за известно време навън и увеличавате постепенно престоя.
Ако решите да засеете семената директно в градината най-добре е това да стане края на май, началото на юни. Не е добре да е в горещо време, но и не бива да избързвате, защото ако през нощта температурите паднат до -2 градуса растението ще загине.
Поливане
Много е важно тиквичките да се поливат регулярно и да се осигури достатъчна влажност, но не и много често. Един път на 10 дни ще е добър вариант. А колко да поливате? Ориентир може да ви бъде следното съотношение на 1 кв. м – 10 л вода.
Важна е и температурата на водата, с която поливате. Ако поливате със студена вода, това може да доведе до загниване на завръзите.
Преди прибирането на реколтата е добре да съкратите поливките. Тиквичките не понасят голяма влажност на въздуха, затова ако ги отглеждате в оранжерия или парник, трябва да го проветрявате от време на време.
Подхранване
То трябва да е най-малко два пъти – когато растението цъфне и когато растат плодовете. Това ще ви помогне да увеличите добива.
Опрашване
Смята се, че за по-добро опрашване е добре от време на време да повдигате листата на тиквичките, за да осигурите достъп на насекомите до цветовете. Но дори и да не го правите тиквичките се справят добре и сами.
Реколта
Различните сортове тиквички достигат зрялост по различно време. Около 20 дена след цъфтежа може да откъснете първите тиквички. Много е важно да не оставите тиквичката да прерасне, защото ще загуби от вкусовите си качества.
Интересни сортове тиквички
В нашия каталог ще откриете изключително разнообразие от различни сортове тиквички. Тук ще ви представим няколко интересни и висококачествени вида, които са търсени и предпочитани от клиентите ни.
Тиквички Nizza
Ранен, високодобивен сорт с вегетационен период 50-55 дни. Предназначен е за отглеждане на открити площи. Растенията са здрави и мощни. Плодовете са средно зелени с кръгла форма. Месестата част е бяла, плътна и изключително вкусна. Издържат на транспортиране и съхранение.
Тиквички Патисон
Високодобивен сорт ранни тиквички с бели плодове във формата на летяща чиния. Плодовете на патисона имат висока хранителна стойност. Използват се като лечебна храна при бъбречни заболявания. Семената се засяват в края на април или в първата половина на май директно в земята. Реколтата се прибира от юли до август.
Тиквички Черна красавица
Ще ги запомните с тъмнозеления им наситен цвят. Те са с цилиндрична форма, стеснени към дръжката, уеднаквени по размер, леко оребрени и с блестяща кора. Напълно заслужават името си! Достигат дължина до 22-25 см.
Не само външният им вид е впечатляващ. Вкусовите им качества също са чудесни. Може да ги консумирате в свеж вид или да приготвяте вкусни ястия. Друго предимство е, че сортът е високодобивен и ще ви зарадва с богата реколта от вкусни тиквички.
Тиквички Язума F1
Вегетационен период 35-40 дена. Растението е компактно, вертикално, полуотворено. Отличен завръз и изравнени плодове. Тиквичките са с правилна цилиндрична форма, със светлозелен цвят и гланцирани. Имат отличен търговски вид и са изравнени по големина. Удължен период на плододаване. Добър завръз на тиквички дори и при високи температури.
Семена Тиквички Сънстрип
Раннозреещ, високодобивен хибрид. Листата за разлика от други сортове нямат бодли. Плодовете са лъскави, с наситен жълт цвят с бели ивици, с отличен вкус и текстура. Може да се консумират пресни, подходящи са за - скара, пържене, задушаване, консервиране.
Освен самите тиквички, много вкусни са и цветовете им. Те се приготвят по различни рецепти. Ние ви предлагаме специални тиквички за цвят.
Тиквичка Фиоре за цвят
Тиквичките, които ви предлагаме, имат предимно женски цветове и се отглеждат, заради екзотичния вкус на цветовете си. Могат да се приготвят панирани или пълнени.
Според специалистите цветовете се берат рано сутрин. Могат да се съхраняват в хладилник, но е добре да се приготвят веднага след откъсването или най-много до ден.
Какъвто и вид тиквичики да изберете да засеете, няма да съжалявате, тъй като прекрасният им вкус и полезни свойства ще ви доставят удоволствие.