Защо да отгледаме сами разсад у дома?

30.01.2020
2020-01-30 14:19:00

Снимки: Pixabay.com

Някои наши клиенти предпочитат в разгара на сезона на засаждане на зеленчуците да си закупят готов разсад, смятайки че е трудоемко и непосилно за тях да го отгледат сами. В тази статия искаме да ви уверим, че далеч по-добре е да отгледате сами собствения си разсад, а и не толкова трудно, колкото изглежда.

Какви са предимствата на отгледания у дома разсад?

  • Спестявате средства – закупуването на семена е далеч по-евтино, отколкото на готов разсад
  • Можете да избирате и да сте сигурни какво точно сеете – когато сами избирате семената за културите, които искате да засадите, имате контрол. Може да избирате точно какви сортове искате и от кои фирми. Така ще сте сигурни какъв точно сорт сте засели. При готовия разсад е въпрос на доверие, че това действително е сортът, който ви предлагат.
  • Имате по-голям избор – можете да избирате от множество сортове, да експериментирате с нови такива на пазара. Тази свобода ви я дава богатството от семена. При вече готовия разсад изборът е далеч по-малък.
  • Знаете какви препарати използвате – когато засеете разсад у дома можете да контролирате с какви препарати го подхранвате и стимулирате, което е трудно при закупен вече готов разсад. Все повече наши клиенти избират чистото, биологично производство и то започва още от семената и производството на разсад. Предлагаме био продукти, които може да се използват от самото начало на този процес.
  • По-здрав разсад – безспорно грижите, които ще положите за Вашия разсад ще са доста по-добри, отколкото при масовото производство. Затова и Вашите растения ще са по-здрави, адаптирани към местния климат и ще дадат по-добра реколта.
  • Наслаждавате се всеки момент – отглеждането на разсад ви дава възможност да отгледате Вашите зеленчуци от самото начало. Точно като Ваши деца. Виждате ги как растат пред очите ви. За истинския градинар това е процес, който не би искал да пропусне.

Трудности, които може да срещнете

Освен положителни страни отглеждането на разсад крие и известни трудности. Но ако сте подготвени за тях, те не са толкова страшни.

ЗАЩО ДА ОТГЛЕДАМЕ САМИ РАЗСАД У ДОМА?

За какво трябва да внимавате?

  • Следете сроковете – за по-голяма част от разсада не му е нужен дълъг период на отглеждане. Трябва да знаете какви са сроковете, кога трябва да го засадите, за да не се получи така да прерасне, докато дойде време да го засеете. Тук може да разчитате на нашите агрономи. Те ще ви посъветват кога е най-добре да засадите разсада за дадена култура.
  • Допълнителна светлина – може да се наложи да осигурите допълнително осветление, тъй като зимният ден е сравнително кратък.
  • Постоянна температура – за разсада е много важно да няма резки спадове на температурата. Това можа да е много опасно за него, защото все още е много крехък.
  • Влажността – много е важно да поддържате оптимална влажност. Нито да пресъхва, нито да го преполивате. Преполиването може да доведе и до развитие на гъбични заболявания.
  • Болестите – трябва стриктно да следите за евентуални болести при разсада. И ако забележите някакъв проблем да реагирате веднага. Ние предлагаме био препарати специално за отглеждане на разсад, които ще ви помогнат да се справите с всяка ситуация. Агрономите ни ще ви дадат изключително компетентен съвет за всеки появил се проблем.

Ако сме успели да ви убедим да отгледате сами собствен разсад знайте, че може да разчитате на нас. В нашите магазини ще намерите всичко необходимо – биоформи за разсад, био препарати за обеззаразяване на семената, подхранване и лечение на разсада, както и не на последно място доверен партньор и съветник в лицето на нашите агрономи, които са готови да ви помогнат за всеки проблем или трудност, които срещнете.