Царевицата – растение от древността

07.05.2021
2021-05-07 10:35:00

Снимки: pixabay.com

Царевицата е едно от най-древните растения, което е познато на хората от векове. Според учените много древни цивилизации са оцелели именно благодарение на нея.

Как да отглеждате царевицата?

Засаждане

Засяването на семената на царевицата става в началото на май, а в средата на юни разсадът се пресажда на открито. Ако искате да засеете царевицата директно в земята, без производството на разсад, трябва да изчакате почвата да се загрее до 10-12 градуса.

Светлина

Царевицата се нуждае от голямо количество слънчева светлина.

Почва

Подходяща е леко кисела или неутрална глинеста, песъчливо-глинеста почва.

Поливане

Необходимо е да поддържате почвата влажна около 70-80%. Ако използвате капково на едно растение е нужно да осигурите 1-2 литра вода.

След засаждането и докато се формират 7 листа на стъблото, водата трябва да е умерена, а след това поливането става по-обилно и често. След като нишките на кочаните започнат да потъмняват, ще трябва постепенно да намалите поливането до умерено.

Подхранване

Тази култура по време на целия вегетационен период се нуждае от азот. Най-много нужда от азот царевицата има в периода на образуването на съцветия.

Калий е необходим на растенията от началото до средата на вегетационния период, след което неговото съдържание в торовете трябва да се намали. Царевицата също се нуждае постоянно от фосфор, но в малки количества.

Ще трябва да осигурите на царевицата още:

  • цинк
  • мед
  • манган
  • бор

Листата на растенията трябва да се напръскат с разтвор на тези вещества.

ЦАРЕВИЦАТА – РАСТЕНИЕ ОТ ДРЕВНОСТТА

Грижа за царевицата

Царевицата се отглежда от зърна, като съществуват два начина на отглеждане - чрез разсад и директна сеитба. Засяването на семена за разсад става в първите дни на месец май. След засяването поставете съдовете на перваза на добре осветен югоизточен или източен прозорец.

Разсадът на царевицата се характеризира с бавен растеж. Затова специалистите съветват да му осигурите допълнително осветление. Освен това ще е необходимо и подхранване – 1-2 пъти. След като се появи трети и четвърти същински лист трябва да направите разреждане на разсада.

След формирането на 4-5 лист разсадът започва да расте по-бързо. Когато до пресаждането останат около 7 дена трябва да започнете да закалявате разсада. Закаляването става като постепенно изнасяте разсада за все повече време навън и към седмия ден младите растения трябва да са по цял ден навън.

Пикиране на разсада не се прави, тъй като царевицата не реагира добре на тази процедура.

Разсаждане

Пресаждането на разсада се прави до средата на юни и трябва да сте сигурни, че опасността от рязко понижаване на температурите е отминала. Също така трябва да имате предвид, че ако температурите паднат до 3 градуса развитието на растенията се забавя, а може и въобще да спре.

Ако избързате и времето все още е хладно, това може да унищожи разсада. Царевицата е топлолюбиво растение, затова трябва да му изберете слънчево място с добра защита от ветрове и течение.

ЦАРЕВИЦАТА – РАСТЕНИЕ ОТ ДРЕВНОСТТА

Подходяща почва

Най-добре царевицата расте в рохкава, богата на хранителни вещества, водо- и въздухопроводима почва.

Нейни добри предшественици са:

Преди да засеете царевицата направете дупки на разстояние 50 см. Ширината на междуредията трябва да е около 150 см. За да подобрите фотосинтезата, растенията в съседните редове трябва да засеете шахматно - между другото това е и много удобно ако ще използвате капково поливане.

Какво да засеем след царевицата?

Ако по време на вегетационния период е извършено цялото необходимо торене на тази култура, то това място е идеално за отглеждане на копър, тиквички, босилек, градински чай или цвекло.

Неопитните градинари смятат, че царевицата е лесна за отглеждане култура, която няма нужда от много грижи. Само трябва редовно да се полива и това е.

Всъщност това е много грешно мнение, защото ако не се грижите правилно за царевицата реколтата ви ще е слаба и почвата много ще се изтощи.

След пресаждането, на разсада трябва да осигурите регулярни и добри грижи, докато той не укрепне. Ще му трябва редовно плевене и  поливане. Освен това задължително трябва да загърлите царевицата.

Така тя ще подорите нейното развитие и растенията ще станат по-устойчиви. Освен това трябва и да окопавате редовно царевицата, също така да я подхранвате, както и да я защитите от болести и вредители.

ЦАРЕВИЦАТА – РАСТЕНИЕ ОТ ДРЕВНОСТТА

Как да поливаме царевицата?

Царевицата е влаголюбива култура. За един ден едно растение може да поеме от 2 до 4 литра вода. Но в никакъв случай не бива да допускате застой на вода в почвата.

Защото в такъв случай корените няма да им достига въздух, което ще доведе до увреждане на растението и растежът му ще престане, а по листата ще се появи лилав цвят. В този случай реколтата ще е застрашена.

Оптималната влажност на почвата, която е добре да поддържате е 70-80%, а това означава, че за поливането на едно растение трябва да използвате около 1-2 литра вода.

Опитните градинари съветват ако имате възможност да отглеждате царевицата с капково напояване. Така водата и разтворените в нея полезни вещества (торове) ще попадат директно в корените. Така ще икономисате не само вода, но и средства и сили.

От древни времена хората познават полезните свойства на царевицата. Тя е богата на нишесте, фосфор, никел, калий, мед и магнезий, витамини D, C, K, PP.

Специалистите са убедени, че ако включвате царевица ежедневно в менюто си това ще подобри метаболитните процеси в организма и ще намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, инсулт и захарен диабет.