Вкусни и високодобивни сортове картофи

03.09.2021
2021-09-03 23:07:00

Снимки: Pixabay.com

Картофите са традиционна култура у нас. Ще ги срещнете засяти в почти всяка градина. Ние ви предлагаме разнообразие от сортове, от които да изберете. Някои са подходящи за варене, други за пържене, различни са и на вкус. Всеки от Вас ще намери своя предпочитан сорт картофи в нашия каталог.

В последните години много търсен сорт е Пикасо. Той е средно късен сорт картофи. Образува клубени с овална форма, плитки очи, светложълта кожица с червени петна около очите и светложълт цвят на сърцевината.

Подходящ е за всички почвени типове, като на по леки почви може да се засажда и по-рано. Сортът е с добра издръжливост на високи температури и засушаване. На вкус е превъзходен.

Търсен от клиентите ни е и сортът Симега. Много ранен сорт, високодобивен. Клубените са големи, овални, много еднакви с отличен вкус. Цветът на кожицата и месото е наситено жълт.

ВКУСНИ И ВИСОКОДОБИВНИ СОРТОВЕ КАРТОФИ

Високо съдържание на сухо вещество. Устойчив на вируси, сравнително устойчив на мана по клубените. Високодобивен сорт - от 1 кг семе - до 15 кг добив при поливни условия.

Картофите Лината ще ви зарадват с висок добив. Лината е ранен сорт. Клубените са едри с изключително хубава и гладка кожица, атрактивен външен вид. Много добър добив и добро съхранение. Лината е много подходящ сорт за ранно производство (около 100 дни), има добра устойчивост на горещини в сравнение с други ранни сортове.

Ще останете впечатлени и от сорта Аида. Ранен до средно ранен сорт картофи. Формират продълговато-овални клубени с наситено жълти кожица и месо, едри и много еднакви.

Сортът е средно устойчив на мана по листата, вирус "Y" и рак по картофа. Имат добра съхраняемост. Добре е да се изчака формирането на кожицата преди прибиране. Понася добре засушаване.

Предлагаме и червени картофи Йона, които са много вкусни и устойчиви на болести. Друго тяхно предимство е високият им добив.

Засаждане на картофите

Картофите се засаждат в хубаво време в края на април и началото на май. Важно е почвата да бъде загрята на дълбочина 10 см примерно до 10 градуса.

Място

Изберете за картофите светло място, защото те са култура, която има нужда от слънце.

Почва

Картофите обичат средни и леки почви - глинести, песъчливи, пясъчливо-глинести и черноземни. На тежки почви картофите не виреят добре.

ВКУСНИ И ВИСОКОДОБИВНИ СОРТОВЕ КАРТОФИ

Сеитбооборот

Добри предшественици за картофите са цвеклото, зелето, краставиците. Не засаждайте картофи на място, където преди това сте отглеждали домати, пипер, патладжан или картофи.

Поливане

До началото на бутонизацията картофите не е нужно да се поливат, но след това е добре да поддържате почвата влажна. Препоръчително е след поливка да разрохквате почвата.

Загърляне на картофите

Загърлянето е важна процедура за доброто развитие на картофите и богатата реколта. То се прави като около стеблата натрупвате влажна и рохкава почва, която вземате от междуредията. Така се стимулира образуването на клубени.

Важно е почвата да обхваща плътно стъблото. Важно е все пак да имате предвид, че не е добре картофите да се загърлят прекалено високо, защото това нарушава температурния, водния и въздушен режим.

Загърлянето се прави два пъти през вегетационния цикъл. Първия път когато храстите достигнат височина 14-16 см и втория път след 2-3 седмици и преди началото на цъфтежа. Препоръчва се загърлянето да се прави след дъжд или след поливане.

ВКУСНИ И ВИСОКОДОБИВНИ СОРТОВЕ КАРТОФИ

Болести и вредители по болестите

Най-честите вредители, които нападат картофите са :

  • колорадския бръмбар
  • листните въшки
  • трипсите и др.

От болестите често срещани са:

  • фитофтора
  • алтернария
  • ризоктония
  • бронзовост по листата и други

За да предпазите картофите си от болести и вредители ви препоръчваме да използвате нашите биопрепарати на испанската фирма Биона. Те са безвредни, създадени от естествени съставки и същевременно достатъчно силни да защитят растенията от болести и вредите, както и да ги излекуват при вече появило се заболяване.

Срещу вредители препоръчваме Биона Флай.

При фитофтора - БР Пауър и Кобре

При алтернария - Кобре и Екуизил 

ВКУСНИ И ВИСОКОДОБИВНИ СОРТОВЕ КАРТОФИ

Прибиране на реколтата и нейното съхранение

Основният признак, че картофите са готови за прибиране е пожълтяването и изсъхването на върховете. Обикновено това се случва 70-100 дни след засаждането. За да сте сигурни може да извадите няколко гнезда картофи и да проверите дали са узрели.

Извадените от земята картофи се оставят върху земята известно време, за да изсъхнат. След това се прибират в тъмно и сухо помещение за около 2 седмици. 

След като измине това време, ако е имало болести по картофите то те със сигурност ще са се проявили и затова се извършва сортиране. Отделят се болните и повредени картофи от здравите и последните се прибират за съхранение.

Най-добре е да съхранявате картофите в хладна и тъмна маза, с добра вентилация и да са добре защитени от студ и дъждове.