Зеолитът в земеделието

27.07.2021
2021-07-27 17:27:00

Зеолитът или наричан още клиноптилолит е изключително интересен минерал. Що се отнася до човешкия организъм за него мненията са противоречиви - първото е, че е полезен, защото го пречиства, а според противоположното е отровен и опасен.

Зеолитите са голяма група минерали, които представляват водни алумосиликати предимно на натрия и калция и по-рядко на калия или бария. Характеризират се със способността си да отдават и отново да поглъщат т.нар. зеолитова вода, в зависимост от температурата и влажността на околната среда.

Това негово качество го прави изключително полезен за почвата и намира много приложения в земеделието.

Подобрител на почвата

Зеолитът прекрасно играе ролята на подобрител на почвата.

Ефектите от неговото използване са много:

  • Аерира почвата.
  • Подпомага развитието на кореновата система.
  • Подобрява растежа на растенията.
  • Задържа в зоната на корените достатъчно количество влага – 40-70% от своето тегло.
  • Играе ролята на резервоар на хранителни вещества.
  • Намалява нуждата от торене - Например, той задържа азота, който не се отмива с дъждовете и след това няма нужда да се добавя допълнително в почвата.

Увеличава добивите

Тъй като зеолитът подобравя качеството на почвите, то това влияе благотворно и върху добивите. Според някои данни той може да увеличи добивите с 10-30%. Освен това когато се внесе зеолитът в почвата той не действа едногодишно.

Доказано е, че минералът повишава добивите в продължение на 3-4 години. От една страна подобря свойствата на почвата, например, увеличава влажността на леките почви. От друга страна задържа в себе си хранителните вещества и елементи от торовете и ги отдава на растенията, когато те имат нужда.

Използва се при подготовка на почвата в оранжерията

Освен, вече посоченото свойство на зеолита да подобрява качествата на почвата, той има и още едно положително качество – може да пречиства почвата от тежките метали, радионуклиди и органични вещества. Зеолитът предотвратява и натрупването в растенията на токсични вещества, което е нужно за да отгледаме чиста и вкусна реколта.

Други плюсове

Те съответно са :

  • Прави листата и стъблата по-устойчиви на високи температури и директни слънчеви лъчи.
  • Освен това зеолитът има и механично действие. Той образува физическа бариера срещу патогенни насекоми и гъбични заболявания.
  • Благодарение на хигроскопичните си характеристики той може да действа и като дехидратор и да изсушава външната част на растенията като по този начин намалява рисковете от атаки на паразити.
  • Предвид силното привличане между зеолитните и натриевите йони, зеолитът подпомага редуцирането им в почвата и намалява солеността й.

При нас може да закупите специален натурален тор на фирмата Хидроферт, който е създаден на основата на зеолит. Торът Зеолит ще осигури всички предимства на полезния минерал в градината ви.