Аспарагусът – свежест и зеленина у дома

10.06.2021
2021-06-10 11:09:00

Снимки: Pixabay.com 

Аспарагусът е нежно и красиво цвете, което се отглежда най-често като стайно. Като вид то включва около 300 разновидности – някои са тревисти растения, други полу-храсти, а трети – лиани.

Ако сте решили да отгледате аспарагус у дома, трява да знаете, че той не е капризно растение, но има специфични особености в грижите за него, които задължително трябва да спазвате.

Място

Когато избирате мястото му имайте предвид, че цветето има нужда от много светлина, но не понася преките слънчеви лъчи. Затова най-добре ще е да го поставите на западен или източен прозорец.

Не се притеснявайте сутрешните и вечерните лъчи няма да му навредят. Ако все пак се наложи да отглеждате аспарагуса в стая с южно изложение, то саксията поставете далеч от прозореца. Не бива да я поставяте и близо до парното отопление.

През май, когато времето започне да се затопля, може да изнасяте постепенно цветето навън – на тераса, балкон или в градината. Но помнете, че трябва постепенно да го закалите и едва тогава да го изкарате навън.

Също така отново трябва да помислите за мястото – то трябва да е добре осветено, но и предпазено от преките слънчеви лъчи, както и от течение и ветрове.

Температура

За да има Вашият аспарагус свежи и наситенозелени клонки трябва да следите за температурата. През лятото внимавайте да не е на прекалено горещо. Температурата не бива да надвишава 25 градуса.

През пролетта и лятото най-добре вирее при температура в интервал 22-24 градуса. През зимата – цветето е добре да се отглежда при температура около 15 градуса. Ако в помещението е по-топло то листата му започват да падат.

Влажност на въздуха

При отглеждане в домашни условия аспарагусът трябва регулярно да се омокря с пулверизатор, особено ако в стаята е топло. Овлажняването е най-добре да става в сутрешните или вечерните часове.

Поливане

АСПАРАГУСЪТ – СВЕЖЕСТ И ЗЕЛЕНИНА У ДОМА
Когато е периодът на активен растеж цветето трябва да се полива регулярно и обилно. Веднага щом изсъхне почвения субстрат, трябва да полеете растението. През есента и зимата поливките трябва да се намалят. Следете за това да няма пресъхване или преовлажняване на почвата в саксията. Нито едното, нито другото е полезно за аспарагуса.

Тъй като поливането е изключително важно, специалистите съветват да поливате в чинийката на саксията. Наливате вода, изчаквате 30 минути и след това изливате останалата вода. Така почвата ще си вземе, колкото ѝ е необходимо вода, но няма да има опасност да преполеете цветето и да се задържи вода, която да дове до загниване.

Резитба

Нещо много важно, което трябва да знаете за аспарагуса е, че щом се отрежат клонките му, те спират да растат.

Резитбата се прави в началото на пролетта при пресаждането на растението. Премахват се всички безлистни клонки, за да се даде възможност да изкарат нови.

Подхранване

Аспарагусът има нужда от подхранване целогодишно:

  • През зимата - веднъж на 4 седмици
  • През есента – веднъж на половин месец
  • В пролетно-летния период – 1 път на 7 дена

При торенето може да използвате специалните смеси на Планта за зелени растения, които ще намерите в сайта ни.

Пресаждане на аспарагуса

Младото растение докато не навърши 4-5 години се пресажда всяка година през пролетта. Това се налага, защото корените му израстват твърде бързо. Когато пресаждате цветето вземете по-голяма саксия от досегашната, а също така и леко подрежете корените.

 Възрастното растение се пресажда на 2-3 години. Добре е да помислите за дренажа на саксията, за да не застоява вода, която може да стане причина за загниването на корените.

Пресаденото цвете се полива добре, а след 7 дена е време да го подхраните.

Внимание! Трябва да имате предвид, че плодовете на аспарагуса са отровни. Бъдете внимателни ако имате домашни любимици или деца.

Отглеждане

Може да отгледате аспарагус от семена, резници или чрез разделяне на храста. 

Проблеми при отглеждането на аспарагус:

  1. След резитбата клонките на аспарагуса спират да растат – Това е особеност на аспарагуса. Ако отрежете клончето то спира да расте. Но след известно време ще започнат бързо да се появяват млади издънки.
  2. На листата се появяват петна – Растението реагира зле ако върху него попадне пряка слънчева светлина. Затова и обърнахме специално внимание на мястото, което да му изберете. Тези петна са доказателство за слънчево изгаряне. То може да стане причина и листата да пожълтеят и да опадат.
  3. Опадване на листата – Причина за това може да е интензивното осветление или пък прекалено сух въздух в стаята. Но от друга страна листата може да падат и поради липса на светлина.

Сигурни сме, че аспарагусът ще внесе много красота в домовете ви. Той ще ви радва със свежия си зелен вид дълго време ако спазвате изискванията, които посочихме. Ако желаете да засеете това красиво цвете, поръчка на семена може да направите в сайта ни.