Болести по луковиците – как да се справим?

22.09.2023
2023-09-22 09:04:00

Снимки: Pixabay.com

Луковичните цветя могат да ви радват с красиви и ароматни цветове дълго време, но за целта трябва да им осигурите подходяща грижа. Следете здравето на вашите цветя, защото има редица заболявания на луковиците, които могат да унищожат цялата цветна леха. Проблемът може да възникне не само през сезона на заболяването, но и при дългосрочно съхранение на посадъчен материал, по време на неговия вегетационен период. Гъбичното заболяване често не се проявява до определен момент, а когато се прояви вече е твърде късно да се вземат мерки.

Черна плесен

Черното гниене е инфекциозно заболяване, причинено от гъбички от рода Aspergillus niger. Познато е още като черна плесен. Плодовите и зеленчуковите култури също могат да бъдат засегнати. Върху луковиците се образува черен нагар. Спорите обичат повредени части от растения - те проникват в малки рани и унищожават реколтата отвътре. Характерни признаци на аспергилоза са опушено сиво покритие. След изкопаване, луковиците се изсушават старателно, след което се сортират. Всички повредени се изхвърлят незабавно. Превантивно, останалите трябва да бъдат третирани с биопрепарати и фунгициди.

 БОЛЕСТИ ПО ЛУКОВИЦИТЕ – КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

Бяло гниене

Това е име на група заболявания, причинени от гъба Sclerotinia. Заразяването се появява най-често във влажни зони и в цветни лехи с кисела почва. Симптом на инфекцията е образуването на бяло филцово покритие, което бързо става кафяво. В пъпките се появява мокро гниене.

Лечението и профилактиката са прости - трябва незабавно да откриете заразените луковици и да ги отстраните. Останалите луковици изсушете и сортирайте, преди да ги съхранявате дългосрочно. Препоръчително е да ги третирате също с биофунгициди и биопрепарати.

Сиво гниене

Сивото гниене (Ботритис) засяга луковиците на различни растения. За да прогресира болестта, са необходими подходящи условия - висока влажност и ниска температура на въздуха, наличие на незначителни повреди.

Върху луковиците се образуват меки петна със сиво-зелен оттенък, след което се заменят с плесенясало синкаво покритие. Ако гъбата зарази луковицата, докато е в земята, симптоми на болестта може да са слабият цъфтеж и тънките стъбла. За да предотвратите заразяване, не забравяйте да спазвате правилата на агротехниката по време на засаждането и съхранението на готовия посадъчен материал. По време на дълго съхранение е необходимо луковиците да се проверяват редовно.

Бактериално гниене

Болестта поразява листата и зелените части на растенията, петната са меки и имат характерен нюанс. За разпространение на микроорганизми температурата на въздуха не трябва да е по-ниска от 12 градуса. Ако се появи инфекция по време на отглеждане или по-късно, листата ще започнат да пожълтяват, стъблата ще увиснат и пъпките ще изсъхнат. Болестта е особено опасна за луковиците на растенията. Те придобиват розов оттенък, стават воднисти, меки и имат характерен гниещ аромат. Отначало растението изглежда здраво и силно, след това започва бързо да гние. Когато болестта напредне, за съжаление нищо не може да се спаси.

За да сведете до минимум риска от инфекция, трябва да спазвате правилата за подготовка и отглеждане на посадъчен материал и да го третирате с помощта на специални препарати или разтвор на манган.

 БОЛЕСТИ ПО ЛУКОВИЦИТЕ – КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

Фузариум

Това е друг вид гниене, чието развитие се причинява от гъбички. Патогените могат да останат дълго време върху останките от зелени части на растенията, в почвата, но ако културите имат добър имунитет, те не се проявяват по никакъв начин. Най-малкото нарушение на условията на отглеждане: резки промени в температурата, пренебрегване на необходимостта от торене - и болестта става по-активна. По отношение на риска от инфекция с Fusarium, механичните повреди (например по време на отглеждане, обработка) са опасни.

На луковиците се образуват червени петна с кафяв оттенък, които след това се покриват с розов налеп. Ако болестта засяга растенията през вегетационния период, стъблото и листата също са засегнати.

Как да предпазим цветята от болести?

За да предпазите Вашите цветя от тези гъбни болести Ви препоръчваме да третирате превантивно луковиците с нашите биофунгициди. Те са безвредни и ефективни. Ще предпазят луковиците и ще ви помогнат да се справят с вече появила се зараза.

Добре е да обеззаразите и почвата в лехата. За целта Ви препоръчваме употребата на уникалния ни биопродукт Био Хийл. Включената в състава му гъба Trichoderma harzianum се използва като фунгицид за потискане на различни заболявания, причинени от гъбни патогени. Използва се за лечение на Botrytis, Fusarium. Гъбата Trichoderma harzianum, съдържаща се в Био Хийл, ще ви помогне да се справите с причинителите на гниенето на цветята. Може да прилагате Био Хийл както в сухо състояние, така и чрез поливки.

 БОЛЕСТИ ПО ЛУКОВИЦИТЕ – КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

Когато засадите луковиците, Ви препоръчваме да направите още една поливка с Био Хийл.

При поникването им и през пролетта нашите агрономи съветват да приложите комбинацията от биопрепаратите на Биона – Екуизил и Мимоза. Те са изключително ефективни за предпазване и борба с гъбните болести, особено със Склеротинията.