Калата – елегантна, нежна и красива

15.07.2021
2021-07-15 16:18:00

Снимки: Pixabay.com

Калата е изключително фино и елегантно цвете, което носи известен аристократизъм. Тя цъфти в разнообразни багри и привлича вниманието върху себе си, където и да е засадена. Не по-малко красиви и оригинални са и нейните листа.

Калата може да вирее в градината или като саксийно растение у дома. Тя не е капризна и се отглежда лесно.

Нещо много интересно – всъщност ярко оцветените цветове, не са цветовете на калата, а прикриващи листа, в които всъщност е скрит цветът. Той е невзрачен, но много ароматен.

Отглеждане на калата в градината

Ако засадите калата във Вашата градина тя безспорно ще се превърне в акцент. Високите цветоноси, ярките цветове и интересните листа няма да оставят цветето незабелязано.

Място

Когато избирате участък от градината, където да засеете калата трябва да имате предвид, че сутринта цветята ще се нуждаят от слънце, но е добре да са защитени от обедните и следобедните слънчеви лъчи.

Трябва да ги защитите от силното слънце, защото то изгаря листата на цветето и те увяхват. Опитните градинари препоръчват калата да се засажда до храсти или дървета, които да й осигурят така нужното й засенчване следобед.

КАЛАТА – ЕЛЕГАНТНА, НЕЖНА И КРАСИВА

Почва

Предпочита плодородна почва, кисела или слабо кисела. Най-важното е да е добре дренирана. Задържането на вода е пагубно за развитието на цветето.

Засаждане

Луковиците се засаждат в началото на май. Дълбочината на засаждане е около 5-10 см, а разстоянието между тях е 30-40 см. След това полейте добре.

Важна особеност: калата не пониква докато не оформи подземната си част. Затова в най-добрия случай ще поникне след седмица или две, но може да се наложи да почакате и месец.

Бъдете търпеливи и не разкопавайте мястото, за да видите дали всичко е наред. През първите две седмици не е нужно да поливате калата, достатъчна е поливката при засаждането й.

Грижи

Както вече споменахме калата не е претенциозно растение и се отглежда много лесно. Нужно е само да я поливате и да разрохквате почвата около нея. Поливките трябва да се умерени, но регулярни. В горещите и сухи периоди, разбира се, ще е необходимо да ги увеличите.

КАЛАТА – ЕЛЕГАНТНА, НЕЖНА И КРАСИВА

Подхранване

Добре е да подхраните почвата, където ще засеете калите предварително с комплексни торове. Ако сте направили това то то е напълно достатъчно и следващо торене няма да ви е нужно.

Отглеждане на калата като стайно цвете

Калата може да се отглежда и като стайно цвете. Тя се развива добре при температура 22-25 градуса през лятото и не по-ниска от 14 градуса през зимата.

Мястото, което ще изберете за растението, трябва да бъде добре осветено, но и защитено от преките и силни следобедни слънчеви лъчи. Имайте предвид, че за да цъфти на калата са й необходими поне 8 часа светлина. Ако има периоди, когато това не може да се осъществи естествено ще е необходимо допълнително осветление.

Друго важно условие е мястото на калата да е защитено и от течение. Бъдете внимателни с отварянето на прозорците при проветряване.

Грижи

Калата се отглежда лесно и като стайно цвете. Трябва да бъдете внимателни с поливките. Не бива да я преполивате или да я оставите да изсъхне.

Тя обаче се нуждае от повишена влажност затова особено през лятото ще се налага да напръсквате с пулверизатор цветето. Само бъдете внимателни по време на цъфтежа не бива да попада вода върху цвета, защото тогава той ще увяхне преждевременно.

Подхранване

Калата е добре да подхранвате с балансирани течни торове, които да добавяте във водата за поливане. Добре е на всяко пето поливане да подхранвате цветето.

КАЛАТА – ЕЛЕГАНТНА, НЕЖНА И КРАСИВА

След цъфтежа

Постепенно листата на калата ще пожълтеят и ще увяхнат. Средата на септември изкопайте внимателно луковиците. Почистете ги от пръстта и ги оставете няколко седмици при температура 5-10 градуса, за да могат полезните хранителни вещества от листата да преминат в луковицата. След това внимателно премахнете листата.

Съхранение на луковиците на калата през зимата

След като премахнете листата, луковиците трябва да се изсушат добре и след това да се приберат в хартиени пликове и да се съхраняват при температура 5-7 градуса през зимата.

Напролет се засаждат отново в градината. Не забравяйте да проверявате как се чувстват луковиците и ако забележите повредени трябва да ги отстраните.

Ако отглеждате калата в саксия през периода на покой може да не я изваждате от нея. Просто пренесете саксията на хладно място. Ако не дадете възможност на калата да си почине, тя ще се изтощи и може да не цъфне отново.

Желаете ли елегантната кала да краси дома или градината ви? Разгледайте нашия каталог. В него ще намерите изключително разнообразие от цветове и сортове кали, които ви очакват.