Съхранение на картофи - съвети, рискове и особености

15.01.2024
2024-01-15 14:18:00

Снимки: Pixabay.com

Защо е важно да съхраняваме картофите и има ли особености?

Картофите освен пресни, консумираме и през зимата, затова е много важно да ги съхраняваме правилно, за да можем да им се наслаждаваме по-дълго време. 

Безспорно съхранението на картофите е трудна задача, защото те покълват и стават негодни за консумация, освен това започват да гният много бързо. Трябва да следим за следните показатели.

Температура

В началото, веднага след прибирането на картофите, те имат т. нар. период на доузряване, затова температурата трябва да е малко по-висока между 14-16 градуса. 

След това в продължение на поне 2-3 месеца температурата постепенно трябва да се понижи до 4 градуса. Много е важно правилно да прецените точно в кой  момент да понижите температурата

Ако картофите бъдат оставени по-дълго време на висока температура те ще почернеят, а ако още в началото ги съхранявате при ниска температура картофите губят повече сухо вещество и са по-податливи на заболявания и гниене.

Влажност

Оптималната влажност на съхранение на картофите е 85-96%. Ако съхраняваме картофите на прекалено сух въздух те увяхват и се понижават вкусовите им качества. При висока влажност се създават условия за заболяване и загниване на картофите. 

СЪХРАНЕНИЕ НА КАРТОФИ - СЪВЕТИ, РИСКОВЕ И ОСОБЕНОСТИ

Как правилно да съхраняваме картофите?

Картофите могат да се съхраняват по няколко начина.

В мазето

Това традиционен и добре познат метод на съхранение. Картофите се съхраняват на хладно и тъмно място, но трябва да внимавате да не измръзнат. 

Първо веднага след прибирането на реколтата трябва да ги оставите няколко седмици да изсъхнат и да се втвърди кожицата им, за да са по-издръжливи. 

За да постигнете това ги почистете внимателно от пръста, след това ги подредете върху вестник на тъмно за около 2 седмици. След втвърдяването може да ги преместите в мрежи за съхранение или в кашони. 

Не е препоръчително да използвате пластмасови съдове без възможност за вентилация, защото се натрупва влага, която е предпоставка за болести и гниене. Добре е да ги покриете, за да ги предпазите от светлината. 

Проверявайте често картофите и отстранявайте покълналите и загнилите, защото един развален картоф, може да зарази и повреди цялата реколта.  Ако спазите всички изисквания по този начин картофите ще издържат до 8 месеца. 

В градината

Ако искате да съхраните Вашите картофи за по-кратко време, например до есента, тогава можете да изберете този начин. Изкопайте широк трап в градината с дълбочина около 20 см. и поставете извадените картофи в него. 

Покрийте ги с рохкава почва и слама или няколко слоя вестник. Така ще запазите картофите свежи, докато ги извадите през есента. 

Във фризера

Измийте, обелете и нарежете картофите. След това ги бланширайте във вряща вода за около 5 минути. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги поставете в ледена вода. 

След това ги сложете в торбички за съхранение във фризера. Най-добре е да използвате вакумиращо устройство, за да извадите въздуха и да предпазите от разваляне. 

СЪХРАНЕНИЕ НА КАРТОФИ - СЪВЕТИ, РИСКОВЕ И ОСОБЕНОСТИ

Защо гният картофите при съхранение?

Картофите са обичани и често сервирани на трапезата у нас, но съхраняването им през зимата е проблем за голяма част от стопаните. 

Затова е много важно да сме наясно с опасностите и враговете, за да успеем да предпазим вкусните картофи, защото в противен случай целият ни труд по отглеждането им ще е пропилян напразно.

Най-сериозният проблем е гниенето на картофите. Подготвили сме списък с най-честите му причинители и как да се справите с тях.

Фитофтора

Тя засяга както растенията, така и картофите. При заразяване върху кората се появяват кафяви и сиви петна с ясни граници. Под кората се виждат вдлъбнатини и кухини. Болестта се предава чрез почвата и може да се задържи в нея до 7 години.

Как да ги предпазим от фитофтора?

За да предпазите картофите, трябва:

  • Да събирате реколтата в сухо време;
  • Преди съхранение клубените се държат 2 седмици при 18-20°C;
  • Поддържайте температура 2-3°C и влажност 80-90% в помещението;
  • Ако се появят признаци, незабавно отстранете засегнатите картофи.

Сухо (фузарийно) гниене

Болестта се появява по време на съхраняването на картофите. Тя е толкова опасна, защото в началото няма никакви признаци. Само след няколко месеца съхранение върху картофите се появяват вдлъбнатини и сухи кухини с мухъл вътре. 

СЪХРАНЕНИЕ НА КАРТОФИ - СЪВЕТИ, РИСКОВЕ И ОСОБЕНОСТИ

Важно е да имате предвид, че патогенът заразява картофите през рани по кората, нанесени при ваденето или транспортирането на картофите. 

Как да се предпазим от сухо (фузарийно) гниене?

За да предпазите картофите:

  • Не съхранявайте повредени картофи;
  • Преди съхранение третирайте картофите с фунгициди;
  • Следете температурата и влажността в помещението;
  • Отстранете развалените картофи.

Черна краста

Причинителят на черната краста е почвена гъба. По клубените се образуват черни образувания, които лесно се изстъргват. Опасността е, че засегнатите клубени губят своята кълняемост.

Как да се предпазим от коварна черна краста?

За да предотвратите появата на черна краста:

  • Събирайте реколтата в сухо време;
  • Третирайте клубените с фунгициди преди съхранение;
  • Отстранявайте засегнатите екземпляри;
  • Спазвайте температурните условия на съхранение.

Мокро бактериално гниене

Най-голямата опасност е мокрото бактериално гниене. Първо върху клубените се появява слуз и меки, воднисти участъци. Тогава тъканите се превръщат в сива маса с неприятна миризма.

Как да ги предпазим от мокро бактериално гниене?

За да предотвратите гниене:

  • съхранявайте само здрави, неповредени клубени;
  • преди съхранение, третирайте с бактерициди;
  • спазвайте условията на температура и влажност;
  • периодично проверявайте и отстранявайте гнилите картофи.

Неприятната, но безвредна обикновена краста

Това е гъбична инфекция по кората на картофите. Има няколко разновидности - от едва забележими петна до дълбоки язви. Крастата разваля външния вид и прави клубените податливи на други инфекции, но сама по себе си не е опасна.

Можете да предотвратите появата на краста по следния начин:

  • Съхранявайте само здрави картофи;
  • Изсушете 2 седмици преди да приберете за съхранение;
  • Следете влажността в помещението

СЪХРАНЕНИЕ НА КАРТОФИ - СЪВЕТИ, РИСКОВЕ И ОСОБЕНОСТИ

Ръжда и сиви петна

Тези петна се причиняват от неинфекциозни причини - климатични условия и механични повреди. Те се появяват под формата на многоцветни петна върху пулпата, но не са опасни.

Как да ги предпазим от ръжда и сиви петна?

За да сведете до минимум появата им:

  • внимателно събирайте и транспортирайте картофите;
  • поддържайте условията на съхранение.

Заключение

Правилното съхранение ще Ви гарантира възможността да се насладите дълго време на вкусни ястия с домашни картофи.  Изберете най-подходящият за вас начин и спазвайте технологията. 

Най-важно е да оглеждате картофите в процеса на съхраняване и да премахвате увредените, за да предотвратите заразяването на останалите. 

При внимателно и отговорно отношение ще успеете да запазите картофите дълго време свежи и вкусни.