Погрижете се за почвата в оранжерията

25.09.2023
2023-09-25 16:47:00

Снимки: Pixabay.com

Много клиенти ни питат как да подготвят почвата в оранжерията за следващата реколта, как да предотвратят евентуално й заразяване и изтощаване. Напомняме Ви, че сега е най-подходящият момент да извършите това мероприятие. След като приберете реколтата и премахнете растителните остатъци е време да се погрижите за почвата в оранжерията.

Обеззаразяване

Както вероятно сте забелязали, нашите агрономи препоръчват употребата на биопрепарати за всички дейности в градината. И тук не правим изключение. Препоръчваме ви невероятния продукт Био Хийл, за който неведнъж сме писали. В блога ни можете да прочетете за неговите действия и доказани ползи, както и мненията на доволни клиенти, които са го използвали:

Био хийл – състав, приложение и ползи

Приложението на Био хийл в черешова градина

Впечатляваща реколта с Био хийл

Био хийл в действие

В случая при обеззаразяването на почвата основна роля играе, включената в състава му гъба Trichoderma harzianum. Био Хийл е биопрепарат с фунгицидно действие за почвено приложение за потискане на различни заболявания, причинявани от гъбни патогени. Използва се за лечение на Ботритис, Фузариум, Вертицилиум, Ризоктония. Гъбата Trichoderma harzianum, съдържаща се в Био Хийл, ще ви помогне да се справите с причинителите на гниенето на растенията. Препаратът е богат и на хуминови киселини. Доверявайки се на  Био Хийл  ще осигурите на вашите насаждения няколко предимства: ще премахнете патогенните гъбички в почвата и ще увеличите устойчивостта на растенията към внезапни промени на температурата, стрес и заболявания.

ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ПОЧВАТА В ОРАНЖЕРИЯТА

Приложение: Може да разпръснете Био Хийл върху почвата в сухо състояние или да направите поливка, като го разтворите във вода.

Подхранване

За повишаване на почвеното плодородие предлагаме на вашето внимание  органо-минералния тор А-Z Fert. Това е балансиран тор, който съчетава в себе си качествата на органичния и минералния тор. Високото съдържание на органичен въглерод от биологичен произход обуславя индуцирането на органо-минерални агрегати, подобрявайки физическите свойства на почвата.

Повишава пропускливостта й, подобрява нейната структура и способността й за задържане на вода. Когато почвата е добре пропусклива - не се задържа вода около корените на растенията и в резултат не се създават условия за загниване и затруднено приемане на хранителните вещества. Аерираната почва помага на растенията да приемат с корените си кислород, което е важно за всички растения. А-Z Fert стимулира развитието на корените на растенията и способността им да абсорбират хранителните вещества. Този тор възстановява полезната микрофлора на почвата, подобрява развитието на полезните микроорганизми, а то същевременно противодейства на развитието на почвени патогени. Почвата с по-високо съдържание на органично вещество е по-тъмна, по-топла и е способна да подобри кълняемостта на семената. Нормата на торене на 100 кв. м е около 3 кг.

ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ПОЧВАТА В ОРАНЖЕРИЯТА

Едновременно с органо-минералния тор А- Z Fert, разхвърляйте върху повърхността на почвата в оранжерията и  Neem Care.  Това е тор от растителен произход. Употребата му насърчава подобрението на почвеното плодородие и подобрява здравето на ризосферата - участъка от почвата, в който се намират корените на растенията. Neem Care oбогатява с органични вещества изхабения почвен слой, мобилизира развитието на полезната микрофлора и в етапа за прихващане на новозаседените разсади, натрупва около корените им хранителните вещества.

Друг изключително полезен продукти за почвата в оранжерията е Био ланд. Съдържането на  органична материя в него е в количества, които възстановяват почвеното плодородие, правят по-рохка и топла почвата, възстановяват микробиалния състав на полезната микрофлора. Нормата на торене за 100 кв. м е около 10 кг.

ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ПОЧВАТА В ОРАНЖЕРИЯТА

След засаждане на новите култури

Когато оформите лехите и засадите разсадите, независимо на какви култури, препоръчваме да направите поливки отново с Био Хийл. Друг полезен продукт е Руут гард. Приложете го първо в момента на разсаждането и поне два пъти през около 20 дена.

Така ще гарантирате бързото преодоляване на стреса от разсаждането, формирането на кореновата система и елиминиране на патогените в почвата.