Познатото и любимо мушкато

29.04.2021
2021-04-29 15:28:00

Снимки: pixabay.com

Това скромно, но много красиво растение украсява градините отдавна. То е добре познато и обичано. Вероятно го помните още от своето детство, преливащо от цветове в градините на вашите баби и дядовци. То носи спомен за безгрижни лета, свобода и лекота...

Мушкатото ще украсява градината ви през цялото лято. Ще ви дарява с красота и багри месеци наред. Освен това не е взискателно и капризно цвете и се отглежда лесно.

Мушкатото може да се отглежда и като стайно растение и като градинско. Ето затова днес ще ви представим какви точно специфични изисквания имат тези два типа.

Мушкатото като саксийно растение

Преди да продължим обърнете внимание на следните факти :

  • През зимата цветето предпочита да се намира на прохладно място. Но трябва да внимавате и температурата в стаята, където съхранявате мушкатото през зимния период, не бива да пада под 10 градуса.
  • Растението се нуждае от голямо количество слънчева светлина. Затова и се чувства най-добре на прозорци с южно изложение.
  • Пелергонията е родом от Южна Африка и ако има достатъчно светлина и хранителни вещества тя може да цъфти целогодишно.
  • Не забравяйте да премахвате увяхналите цветове.
  • За всички сортове мушката е добре да се направи периодично подрязване.

Когато отглеждаме мушкатото като стайно растение трябва да имаме предвид също така и някои други изисквания. Използвайте умерено плодороден субстрат и задължително осигурете добър дренаж. Поливането трябва да е обилно. Правете го когато горният слой почва е изсъхнал - през зимата поливките трябва да бъдат намалени.

Пръскането на листата на мушкатото с пулверизатор не се налага, тъй като то се чувства добре на сух и свеж въздух. Това е и причината опитните специалисти да съветват през лятото да изнасяме саксиите с мушката навън.

Цветето се нуждае от голямо количество слънчева светлина и преките слънчеви лъчи са му от повече от полза, отколкото да му вредят. В топло време мушкатото се чувства добре при всякакъв вид температура, а зимата е добре да бъде в помещение с температура около 15 градуса.

Защо жълтеят листата на мушкатото?

За това може да има няколко причини:

  1. Растението се нуждае от поливане.
  2. Пожълтяването на растението и опадването на долните листа се свързва с недостатъчно светлина.
  3. На кореновата система й е тясно в тази саксия.
  4. Растението наскоро е пресадено или е преместено на ново място.

Защо мушкатото не цъфти?

ПОЗНАТОТО И ЛЮБИМО МУШКАТО

Причините за това могат да бъдат следните няколко :

  1. В стаята е хладно и няма достатъчно слънчева светлина. (Вероятно в този случай ще се наложи или да преместите цветето или да му осигурите допълнително осветление)
  2. В почвата има прекалено много хранителни вещества.
  3. Прекалено голяма саксия.
  4. Храстът не се подрязва регулярно.
  5. Ненавременно подхранване.

Отглеждане на мушкатото в градината

Място

Идеалното място в градината за мушкатото е слънчевия терен. Въпреки че и в полусянката може да се развива добре и да цъфти обилно през целия сезон.

Почва

Достатъчно плодородна и добре дренирана. Не се развива добре в глинести почви.

Поливане

Нужна е системна поливка. Най-добре е да използвате престояла или дъждовна вода. При недостатъчна влажност листата на мушкатото ще са редки, а цветовете дребни, а може и въобще да не се оформят.

Важно - Много е важно да напомним да премахвате прецъфтелите цветове на мушкатото, ако искате то да цъфти обилно. Причината за това е, че след прецъфтяването започват да се образуват семена, за които растението изразходва много сили. Затова премахвайте увяхналите цветове регулярно, може да си оставите само няколко за събиране на семена.

ПОЗНАТОТО И ЛЮБИМО МУШКАТО

Подрязване

За да се оформи гъст и хубав храст мушкатата се подрязват.

Подхранване

За постигане на прекрасен вид на Вашите мушката е нужно подхранване. За да е пищно и с гъсти листа, растението трябва да се подхранва с торове с повишено съдържание на фосфор.

Той трябва да се използва до началото на цъфтежа, когато се оформят листата. За повече и по-едри цветове трябва да използвате торове, богати на калий. Тях може да ги използвате 1 път на 2 седмици в периода на образуване на съцветията и непосредствено преди сезона на активния цъфтеж.

Зимуване

Мушкатата не понасят дори и малкото застудяване, затова и те не са студоустойчиви. За тях се препоръчва саксийното отглеждане. Лятото изнасяйте саксиите в градината, а зимата ги пренасяте у дома.

Ако отглеждате мушкатото в градината, есента трябва да го изкопаете и да го засадите в саксия, която да приберете на топло. Зимата оставете цветето в покой – намалете поливките, спрете подхранването и го оставете в хладно помещение.

Разнообразието от сортове мушката е неизброимо. Те са с различни багри и форма на цвета. По-голяма част от тях ще откриете в нашия каталог. Предлагаме ви както разсади, така и семена. Сигурни сме, че ще изберете Вашето мушкато и то ще ви радва дълго време с цветовете си.

Ако срещнете затруднения в отглеждането му, винаги може да потърсите съвет от нашите агрономи, те са на разположение и ще ви помогнат.